Arhiva

EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila

23.02.2017.
Stefanović: „Srpska policija od početka migrantske krize uhapsila oko 2. 300 krijumčara migranata“. Evropska unija je prepoznala napore Republike Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija...
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila
EU donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova 82 vozila

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Beogradu da je srpska policija od početka migrantske krize uhapsila oko 2. 300 krijumčara migranata i dodao da su napori naše države u borbi protiv ileganih migracija prepoznati od strane Evropske unije.

Ministar Stefanović je zajedno sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom prisustvovao primopredaji 82 vozila koja je Evropska unija donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Stefanović je precizirao da donacija obuhvata terenska vozila, mini kombije, putničke autombile i jedan autobus, kao i da će vozila koristiti granična policija, i istakao da to predstavlja konkretnu pomoć koja je potrebna Republici Srbiji, kako bi bila efikasnija u borbi protiv ilegalnih migracija.

„Od početka migrantske krize uspeli smo da uhapsimo oko 2. 300 švercera migranata, što je veliki broj. Time smo pokazali posvećenost Republike Srbije da ne dozvoli da bilo ko krši zakon u našoj zemlji, da koristi nesreću ljudi koji su pobegli iz svojih kuća i da na bilo koji način nanosi štetu našim građanima i ugledu naše države“, rekao je ministar policije.

Stefanović je istakao da Republika Srbija takođe neće dozvoliti bilo kome ko ulazi u našu državu, bilo da je u pitanju gost, migrant ili izbeglica, da krši zakone.

Govoreći o doniranim vozilima, Stefanović je ukazao da ovo nije prva donacija Evropske unije, koja je prepoznala šta je je potrebno Republici Srbiji, kako bi što pre postala punoravan član Evropske unije.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva, na kome se intenzivno radi, je osavremenjivanje voznog parka.

„U prethodnoj godini smo od spostvenih sredstava nabavili oko 140 novih vozila, a sa ovih 82 taj trenda se nastavlja“, rekao je ministar i najavio da će tokom ove godine značajna sredstva biti uložena u nabavku uniformi i zaštitne opreme.

Stefanović je ukazao da je Danijelsona upoznao sa napretkom koji je Republika Srbija ostvarila u Poglavlju 24, posebno u pogledu zaštite granica, borbe protiv organizovanog kriminala, ali i saradnje sa policijama regiona i EU.

„Srbija čini korake u dobrom pravcu u cilju povećanja efikasnosti policije i odlučnijoj brobi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Stefanović, koji je zahvalio predstavnicima Evropske unije  na podršci.

Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije Danijelson istakao je da je  Evropska unija impresionirana načinom na koji srpske vlasti rešavaju pitanje migrantske krize, kao i ekonomskim reformama koje se sprovode.

Danijelson je rekao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena u rešavanju migrantske krize i načinom na koji srpske vlasti posmatraju i rešavaju to pitanje i dodao da će Evropska unija nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju te krize, kao i na jačanju kontrole granica.