Arhiva

Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala

05.06.2017.
„Nastavićemo još intenzivnije da sarađujemo, da razmenjujemo sve vrste informacija i da kroz blisku saradnju dve kriminalističke policije pokažemo organizovanom kriminalu da neće biti tolerisan bilo gde u Srbiji i Crnoj Gori“, naglasio je srpski ministar policije...
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala
Stefanović i Nuhodžić: Zajedničkom saradnjom u borbi protiv svih vidova kriminala

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić ocenili su danas u Beogradu da policije dve zemlje jačanjem operativne saradnje, sinhronizovanim delovanjem mogu da suzbiju organizovani i sve druge vidove kriminala kako bi se građani osećali sigurnije.

Stefanović je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, istakao da je saradnja dva Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno dobra i da postoji svakodnevna razmena informacija usmerena na suprotstavljanje organizovanom kriminalu, švercu oružja i narkotika, suzbijanju opšteg kriminaliteta, ali i na to da se ne dogodi bilo kakvo ekstremističko i terorističko organizovanje na teritoriji dve države.

„Ovakva vrsta saradnje pokazuje iskrenost u nameri da se u potpunosti i snažno suprotstavimo organizovanom kriminalu i da kriminalci shvate da nigde nisu bezbedni. Zaključili smo da samo sinhronizovanim delovanjem, čvrstom rukom i potpunim pritiskom na kriminalne klanove, poput škaljarskog ili kavačkog, koji deluju na teritoriji Srbije i Crne Gore, možemo da ih suzbijemo i učinimo da se građani osećaju sigurnije“, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je na sastanku bilo reči i o formiranju zajedničkih istražnih timova koji bi radili na konkretnim krivičnim delima, ali i pokazali da dve policije imaju nultu toleranciju prema kriminalnim aktivnostima, posebno prema krivičnim delima kojima se finansiraju kriminalne grupe, poput šverca oružjem i narkoticima.

„Zato ćemo nastaviti još intenzivnije da sarađujemo, da razmenjujemo sve vrste informacija i da kroz blisku saradnju dve kriminalističke policije pokažemo organizovanom kriminalu da neće biti tolerisan bilo gde u Srbiji i Crnoj Gori“, naglasio je srpski ministar policije.

Govoreći o problemu ilegalnih migracija i potencijalnih novih migracionih tokova, Stefanović je rekao da je sa ministrom Nuhodžićem razgovarao o merama koje Srbije i Crna Gora mogu da preduzmu u efikasnom suprotstavljanju ovoj vrsti kršenja zakona.

Stefanović se osvrnuo i na nedavano potpisani Sporazum o saradnji dve policije u turističkoj sezoni, na osnovu koga srpski policajci od 1. juna patroliraju zajedno sa crnogorskim kolegama na primorju i dodao da je na sastanku razmatrana i mogućnost da, u zimskom periodu, Crna Gora uputi jedan broj policajaca u Srbiju.

Stefanović i Nuhodžić razgovarali su i o međusobnoj podršci u oblasti evropskih integracija, ali i o ulozi policije u obezbeđivanju stabilnosti i kapitalnih  infrastruktura.

„Za izgradnju puteva koji povezuju zemlje i omogućavaju brži transport ljudi i robe i  privlačenje investicija ključna stvar je osuguravanje bezbednosti i tu policija ima odlučujuću ulogu“, naglasio je potpredsednik srpske Vlade.

Ministar Nuhodžić istakao je da Srbiju i Crnu Goru ugrožavaju isti ili slični bezbednosni izazovi - transnacionalni organizovani kriminal, nelegalne migracije i pretnje od terorizma.

„Zemlja koliko god bila snažna i jaka vrlo teško se može sama uspešno suprostaviti ovim  globalnim pretnjama i izazovima. Da bi organizovanom kriminalu i kriminalcima pokazali da su Srbija i Crna Gora jače od njih, od njihovih planova i ideja, neophodna je svakodnevna razmena informacija“, rekao je Nuhodžić.

On je dodao da je na sastanku zaključeno da treba nastaviti sa jačanjem policijske saradnje dve države, koja je dobra i koja je na uzlaznoj putanji.

„Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru, obračunavaju se i deluju na ovim prostorima“, rekao je Nuhodžić i precizirao da bi oni bili sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbednosnih službi.

Govoreći o ekonomskoj sradnji dve države, ministar Nuhodžić je istakao  da je Crna Gora prepoznaje pozitivan odnos vlade Republike Srbije.

„Posebno se radujemo i prijateljski doživaljavamo ideje vezane za putnu infrastrukturu, odnosno gradnju auto–puta koji bi spojio Crnu Goru i Srbiju, što je od izuzetnog značaja za povezivnje naše dve prijateljske države“, rekao je Nuhodžić.

Crnogorski ministar policije, koji se Stefanoviću zahvalio na pozivu da prisustvuje obeležavanju Dana Ministarstva unutrašnjih poslova koji je juče obeležen u Nišu, pohvalio je osposobljenost i materijalno-tehničku opremljenost srpske policije.