Arhiva

Miličković: Srbija ispunjava sve standarde u zaštiti ljudskih prava migranata

17.11.2017.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је на Министарској конференцији Салцбуршког форума у Варшави да Србија испуњава све стандарде у погледу заштите људских права миграната, као и свих који намеравају да остану у нашој земљи и затраже азил...
Miličković: Srbija ispunjava sve standarde u zaštiti ljudskih prava migranata
Miličković: Srbija ispunjava sve standarde u zaštiti ljudskih prava migranata
Miličković: Srbija ispunjava sve standarde u zaštiti ljudskih prava migranata

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић истакао је на Министарској конференцији Салцбуршког форума у Варшави да Србија испуњава све стандарде у погледу заштите људских права миграната, као и свих који намеравају да остану у нашој земљи и затраже азил.

"Поносни смо на чињеницу да до данас није било ниједног озбиљнијег сукоба домаћег становништва и миграната, иако се Србија налази на једном од кључних праваца кретања избеглица на западно-балканској рути. Од почетка кризе веровали смо у заједничко решење проблема и остајемо при том ставу ", казао је Миличковић.

Он је даље навео да је политика управљања миграторним токовима базирана на плану реаговања у случају повећаног прилива миграната до краја 2017. године.

„Тиме показујемо системски приступ решавању потенцијалног миграторног притиска и спремност да, као и до сада, своје капацитете ставимо у функцију одржавања јавног реда и мира, уз заштиту миграната и водећи рачуна о њиховим потребама“ истакао је Миличковић и нагласио да је у овом тренутку најважније да се спречи организовано кријумчарење људи преко територије Србије у државе Европске уније, чему је наша држава изузетно посвећена.

По речима државног секретара Миличковића јачајући оперативне капацитете, успостављена је стална Ударна група у области борбе против кријумчарења људи и већ постоје озбиљни резултати рада, ухапшено је 11 осумњичених за кријумчарење више од 250 илегалних миграната. Успостављене су заједничке снаге полиције и војске, са циљем заштите граница Србије према Македонији и Бугарској захваљујући чему је спречено више од 20.000 особа да уђу на територију Србије.

Миличковић је рекао да је израђен нови Закон о странцима, који би требало да буде усвојен до краја ове године, и нови Закон о азилу и привременој заштити, који је у потпуности усаглашен са правним тековинама Европске уније.

 „Обезбеђени су смештајни капацитети за око 6.700 миграната, а у нашој земљи се тренутно налази око 3.500. Успостављено је 13 прихватних центара, уз сталне центре за азил, у којима је мигрантима 24 часа дневно на располагању сва неопходна помоћ. Такође, реконструисали смо објекте за смештај малолетних миграната у Београду и Нишу и изградили нови објекат у Суботици“, рекао је државни секретар.

Миличковић је навео и да Србија тесно сарађује са ФРОНТЕКС-ом кроз спровођење Радног аранжмана, као и да су започети преговори о Споразуму о статусу између Републике Србије и Европске уније о акцијама које спроводи Европска гранична и обалска стража на територији Србије и да су до сада одржане две рунде преговора.

Државни секретар истакао је да је Србија чврсто опредељена да буде део заједничког решења проблема илегалних миграција, као и да је од кључног значаја битна међусобна координација и размена података.

Током својих излагања представници осталих земаља учесница истакли су да је сарадња са Републиком Србијом на високом нивоу и похвалили њен допринос у решавању мигрантске кризе.