Arhiva

Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije

23.03.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović prisustvovao je u ambasadi Republike Francuske u Beogradu svečanosti koja je priređena povodom vraćanja violine ukradene jednom kolekcionaru u Parizu, a koju je srpska policija pronašla u Kragujevcu…
Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije
Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije
Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije
Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije
Stefanović: Uspešan rezultat saradnje srpske i francuske policije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović prisustvovao je u ambasadi Republike Francuske u Beogradu svečanosti koja  je priređena povodom vraćanja violine ukradene jednom kolekcionaru u Parizu, a koju je srpska policija pronašla u Kragujevcu.

Rad na rasvetljavanju krađe violine vredne nekoliko stotina hiljada evra, kao i saradnja srpskih i francuskih istražnih organa na ovom, ali i drugim slučajevima, ocenjena je kao veoma dobra.

Stefanović  je istakao je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ponosni na saradnju sa francuskim kolegama, u okviru koje su kroz velikog broja zajedničkih istraga ostvareni uspešni rezultati.

“Pokazali smo da ne postoji kriminalac koji neće biti dodirnut rukom pravde i da niko ne misli da može da prošvercuje oružje ili da terorističkim napadom ugrozi bilo koju od naših zemalja”, naglasio je ministar policije.

Prema njegovim rečima uspešna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala jasno se može videti i na ovom konkretnom primeru u kome su srpski policajci, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima pronašli, vrednu violinu na teritoriji Policijske uprave Kragujevac i uhapsili osumnjičene.

Srpska policija je, kako je naglasio, posvećena borbi protiv organizovanog kriminala,  ekstremizma i terorizma, ali i pronalaženju vrednih predmeta i artefakata koji su ukradeni u  različitim zemljama i koji se mogu naći u našoj zemlji.

“Uveren sam da će naša saradnja i u narednom period dovesti do izuzetnih rezultata. Želim da poručim kolegama iz Francuske da na Srbiju kao iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera mogu da računaju”, naglasio je Stefanović.

Ministar je poručio da francuske kolege na srpsku policiju mogu da računaju kao na nekoga  ko će, rame uz rame sa njima, moći da nosi teret novih izazova u Evropi, od organizovanog kriminala, migrantske krize i ostalih bezbednosnih izazova.

Zahvalivši se policajcima i tužiocima obe zemlje, Stefanović je naglasio da Francuska u Srbiji ima velikog prijatelja, kao i da Srbija oseća iskrenu prijateljsku podršku Francuske.

Ambasador Republike Francuske u Beogradu Kristin Moro  istakla je da će zahvaljujući uspešnom radu srpskih i francuskih istražnih organa vlasniku i poznavaocu umetnosti biti vraćena jedna izuzetna violina, jedinstven instrument velike vrednosti, ne samo u novčanom, već i u muzičkom i umetničkom smislu.

“Današnja svečanost pokazuje visok stepen efikasnosti srpskih istražnih organa i pravosuđa, koji su za šest meseci uspeli da nađu predmet velike vrednosti koji je ukraden u Francuskoji da omoguće da se vrati njegovom vlasniku”, rekla je Moro podsetivši da je pre nekoliko godina zahvajujući saradnji srpskih i francuskih policajaca vraćena slika Kloda Monea koja je bila ukradena u Francuskoj.

Moro je ukazala da ovaj slučaj pokazuje sposobnost i profesionalnost francuskih i sprskih pravosudnih i policijskih organa.

“To je velika satisfakcija pošto smo pre šest meseci stekli pravne instrumente koji nam omogućavajau da formiramo zajedničke istražne timove, kako na nivou policije, tako i na nivou  pravosudnih organa”, rekla je Moro.

Prema njenim rečima, borba Francuske i Srbije je ista i dve države su tu jedna za drugu, bilo da je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i nelegalne trgovine, posebno trgovine oružjem i ljudima, kao i borbe protiv terorizma i radikalizacije koja mu utire put.

Ambasador Francuske je naglasila da je ta država ponosna što je uputila svoje policajce da pomognu srpskim kolegama u poslovima obezbeđenja granice usled migrantske krize.