Arhiva

SUK dva meseca pre pisma Jovanovića započeo postupak kontrole

10.05.2017.
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pokazala je danas dokumenta Sektora unutrašnje kontrole iz kojih se jasno vidi da je ta organizaciona jedinica Ministarstva, dva meseca pre nego što je Zvezdan Jovanović uputio pismo ministru Nebojši Stefanoviću, postupala po pritužbi majke Nemanje Jovanovića...
SUK dva meseca pre pisma Jovanovića započeo postupak kontrole
SUK dva meseca pre pisma Jovanovića započeo postupak kontrole
SUK dva meseca pre pisma Jovanovića započeo postupak kontrole
SUK dva meseca pre pisma Jovanovića započeo postupak kontrole

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pokazala je danas dokumenta Sektora unutrašnje kontrole iz kojih se jasno vidi da je ta organizaciona jedinica Ministarstva, dva meseca pre nego što je Zvezdan Jovanović uputio pismo ministru Nebojši Stefanoviću, postupala po pritužbi majke Nemanje Jovanovića.

„Bila sam u pravu kad sam pre dva dana rekla da je Balša Božović lažov i da treba da se izvini građanima Srbije za laži koje je izgovorio. Tri dana laže da bi zaradio neki politički poen. Sramno i nemoralno i ja ću vam sada to dokumentovati“, rekla je Popović Ivković.  

Ona je ukazala da se majka Nemanje Jovanovića obratila 30. novembra prošle godine Sektoru unutrašnje kontrole mejlom, u kojem se pritužuje na rad jednog policijskog službenika prema njenom sinu.

Imajući u vidu da pritužba nije bila potpuna, kako je objasnila, SUK je 2. decembra zatražio da dopuni pritužbu. 

Državni sekretar je dodala da se majka Nemanje Jovanovića ponovo obratila SUK-u 5. decembra, dokumentom kojim preciznije i podrobnije opisuje događaj.

Popović Ivković je istakla da su sva ta dokumenta zavedena u Sektoru unutrašnje kontrole.

„Nakon toga, Sektor unutrašnje kontrole 15. decembra, puna dva meseca pre nego što će Zvezdan Jovanović uputiti pismo ministru Stefanoviću, zatražio je od Policijske uprave u Novom Sadu da ispita navode iz pritužbe majke Nemanje Jovanovića“, rekla je Popović Ivković.

Ona je dodala da je ministar Stefanović, kada je primio pismo Zvezdana Jovanovića, poštujući zakone Republike Srbije to prosledio nadležnom tužilaštvu.

Popović Ivković je istakla da se iz svega toga vidi da je poslanik Demokratske stranke Balša Božović, zarad sticanja političkih poena, prethodnih dana izneo niz neistina i da zbog toga treba da se izvini građanima Srbije.

„U Ministarstvu unutrašnjih poslova radi 99 odsto časnih, čestitih, profesionalnih i odgovornih policajaca, koji savesno i u interesu građana Republike Srbije obavljaju svoju dužnost. Samo manjina se ogreši o policijsku značku, a o njihovoj krivici ne odlučuje ministar, ni zaposleni u Ministarstvu, već sud, koji jedini imao pravo da presudi da li je neko kriv ili nije“, naglasila je Popović Ivković i dodala da MUP neće dozvoliti da bilo ko iz Demokratske stranke neistinama svakodnevno urušava ugled policije.

Popović Ivković je navela da novinari pokazanu dokumentaciju mogu tražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. 

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole Miloš Oparnica naveo je da je odgovor SUK-u, po njihovom zahtevu iz Policijske uprave u Novom Sadu, stigao u januaru i da je sadržao niz nelogičnosti, zbog čega je izvršena preventivna kontrola u Policijskoj stanici Bačka Palanka.

„Nisu obavili razgovor ni sa jednim očevidcem navedenog događaja, zato je izvršena preventivna kontrola koja je započeta pre nego što je pismo došlo. Sektor unutrašnje kontrole nije postupao na osnovu pisma Zvezdana Jovanovića već je postupao u okviru svoje nadležnosti. Reč je o kontroli primene zakonitosti i primene policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika u Bačkoj Palanci“, rekao je Oparnica.

Oparnica je naglasio da su u pogledu krivične prijave  sve konsultacije obavljene  sa nadležnim osnovnim tužiocem u Bačkoj Palanci, koji je kvalifikovao krivično delo i kojem je dostavljen sav materijal.

„Kompletna dokumentacija u vezi sa primenom policijskih ovlašćenja takođe se nalazi u tužilaštvu koje će doneti relevantnu odluku, kazao je Oparnica.