Arhiva

Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu

30.06.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Kraljevu, povodom obeležavanja Dana Žandarmerije da posao pripadnika ove elitne jedinice nosi velike rizike, ali da ne postoji zadatak koji oni ne mogu brzo da realizuju...
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu
Obeležen dan Žandarmerije u Kraljevu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Kraljevu, povodom obeležavanja Dana Žandarmerije da posao pripadnika ove elitne jedinice nosi velike rizike, ali da ne postoji zadatak koji oni ne mogu brzo da realizuju.

„To je nešto što uvek ističem jer želim da građani Srbije znaju koliko napora, truda i rada mora da se uloži da bi naša zemlja bila stabilna, da bi bila bezbedna, da bi svaki građanin mogao normalno da živi, da se školuje, da radi i da provodi svoje vreme na način da ne strahuje od svega što može da preti i ugrožava njihovu bezbednost“, istakao je Stefanović i kao glavnu karakteristiku ove jedinice istakao činjenicu da ne postoji zadatak koji oni ne mogu brzo da realizuju.

I to se, prema njegovim rečima, upravo pokazalo u najtežim trenucima, najtežim vremenima i najtežim izazovima.

„Ne mogu da zaboravim ni poplave 2014. godine, jer je to bio period kada sam možda najbolje upoznao ovu jedinicu i veliki broj njenih pripadnika. Upoznao sam te momke koji nisu pitali bilo šta osim šta treba da radimo, gde da idemo i šta je naš zadatak. Ovi ljudi su radili danonoćno, nisu pitali ni za odmor, ni za san, ni za rizik, pitali su samo kako mogu da spasu ljude“, naglasio je ministar i istakavši da je cela Srbija bila ponosna na svoju Žandarmeriju i na svoju policiju u tim danima, kao što je ponosna i danas zbog brojnih zadataka koje svakodnevno ostvaruju.

Ministar je naglasio da će ulaganje u opremu i zaštitu žandarma biti nastavljeno i da su već za ovu godinu planirane nove uniforme i vozila.

„Već su plaćene uniforme za pripadnike žandarmerije, nastavljamo sa kupovinom vozila, sa modernizacijom oklopnih vozila, sa nabavkom opreme i naoružanja, jer želimo da pored toga što ova jedinica ima sjajne, najbolje ljude, želim da te ljude zaštitimo i opremimo na način da oni mogu najkvalitetnije da izvršavaju svoje zadatke, a da istovremeno štitimo i njihove živote i mislim da je to veoma važno“, ukazao je ministar policije, poželevši im puno sreće i potsetivši na poverenje koje su građani Srbije stekli u ovu jedinicu, što za njih treba da predstavlja dodatni motiv.

Ministar je poručio da stradali pripadnici Žandarmerije i policije, koji su svoje živote dali izvršavajući zadatke neće biti zaboravljeni.

„Ne smemo da zaboravimo sve one koji su svoje živote ugradili u bezbednost Srbije. Koji su svoje živote dali da bi mi danas mogli da budemo bezbedni, da živimo normalno i koji su to uradili veoma nesebično. Ne samo da moramo da ih se setimo, moramo da poštujemo i njihove porodice, moramo konkretno da im pomognemo. Gest kakav je napravio odred u Kraljevu nešto što je zaista veličanstveno i što zaslužuje poštovanje svih građana naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Komandant Žandarmerije Goran Dragović uručio je plaketu ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću, za doprinos u regulisanju rada i funkcionisanja ove jedinice, kao i za lično zalaganje u vezi sa opremanjem Žandarmerije savremenim borbenim sredstvima, sistemima, naoružanjem i uniformama.

Najboljim pripadnicima Žandarmerije ministar Stefanović uručio je pištolje.

Kroz praktičan prikaz borilačkih veština i taktičko-pokaznih vežbi pripadnici ove elitne jedinice približili su prisutnima složene poslove i zadatke koje obavljaju u najrazličitijim uslovima.