Arhiva

Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje

19.04.2017.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke u narednom periodu će nastojati da povećaju saradnju u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, terorizma, organizovanog i drugih oblika kriminala...
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje
Stefanović i Toskas o unapređenju saradnje

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Grčke Nikolaos Toskas istakli su danas u Beogradu da će dva ministarstva u narednom periodu nastojati da povećaju saradnju u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, terorizma, organizovanog i drugih oblika kriminala.

Stefanović i Toskas na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli su da će konkretni rezultati te saradnje biti predstavljeni posle susreta dva premijera tokom ove godine.

Ministar Stefanović je naglasio da je saradnja policija dve zemlje u pogledu razmene operativnih informacija dobra i ocenio da postoji mogućnost da se ta saradnja unapredi, što će svakako doprineti efikasnijem radu.

Prema njegovim rečima, policija želi blisku saradnju između dve policijske akademije, ali i razmenu policijskih službenika u različitim oblastima u vezi sa obukom u borbi protiv visoko-tehnološkog kriminala, organizovanog i drugih vidova kriminala, kao i razmenu informacija o svim bezbednosno intresantnim osobama.

Ministar Stefanović je ukazao da je sa grčkim kolegom razgovarao o strateškim pitanjima od značaja za obe zemlje, ali i o mogućnosti uspostavljanja protokola  o zajedničkoj saradnji u turističkoj sezoni u vidu zajedničkih patrola.

Zahvalivši Grčkoj na principijlenom stavu da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, potpredsednik Vlade Republike Srbije je istako da je sa grčkim kolegom razgovarao i o daljim koracima Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

 "Grčka snažno podržava naše napore i sve korake koje preduzimamo i u poglavlju 24 i u drugim poglavljima radi bržeg napredovanja ka Evropi. Grčka je uvek bila jedan od stubova oslonaca Srbije u međunarodnoj saradnji", rekao je ministar.

Govoreći o aktuelnoj migrantskoj krizi, ministri Stefanović i Toskas složili su se da treba nastaviti sa aktivnostima koje će za cilj imati suprotstavljanje ilegalnim migracijama i osigurati punu bezbednost građana, uz poštovanje ljudskih prava i human pristup prema migrantima.

Ministar je rekao da je sa Toskasom razgovarao i o saradnji u oblasti vanrednih situacija, dodajući da samo efikasan i brz odgovor može da garantuje spasavanje života.

“Pripremamo nekoliko konkretnih sporazuma, a kada bude sastanak dve vlade ove godine u Grčkoj, mislim da ćemo moći da pokažemo konkretne rezultate koje smo postigli”, rekao je Stefanović.

Ministar Toskas rekao je da je sa Stefanovićem razgovarao o situaciji u regionu i o opasnostima i pretnjama sa kojima se dve zemlje suočavaju, kao i da su se potrudili da nađu prostor za saradnju u oblasti policijske, vatrogasne službe i ostalim snagama kojim raspolažu ministrastva unutrašnjih poslova.

Grčki ministar policije  je dodao da je Srbija prijateljska zemlja, da sa njom Grčka deli tradicionalno dobre istorijske i kulturne odnose.