Arhiva

Stefanović: Ukupan kriminal smanjen za više od pet odsto

11.02.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je, zahvaljujući efikasnom radu policije, ukupan kriminal u Srbiji tokom prošle godine u odnosu na 2015. godinu smanjen za više od pet odsto i istakao da neće dozvoliti da bilo ko nipodaštava rezultate rada srpske policije, zarad sticanja „jeftinih političkih poena“...
Stefanović: Ukupan kriminal smanjen za više od pet odsto
Stefanović: Ukupan kriminal smanjen za više od pet odsto
Stefanović: Ukupan kriminal smanjen za više od pet odsto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je, zahvaljujući efikasnom radu policije,  ukupan kriminal u Srbiji tokom prošle godine u odnosu na 2015. godinu smanjen za više od pet odsto i istakao da neće dozvoliti da bilo ko nipodaštava rezultate rada srpske policije, zarad sticanja „jeftinih političkih poena“.

Stefanović je predstavljajući rezultate rada Ministarstva u prehodnih nekoliko godina, istakao da je policija u poslednjih 14 meseci zaplenila više od četiri tone narkotika,  što je najbolji rezultat koji je postignut u prethodnih osam godina.

Prema njegovim rečima, zaplene narkotika ostvarene prošle godine, dvostruko su u odnosu na one iz perioda od 2008. do 2012. godine.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Stefanović je precizirao da je razbijeno 14 organizovanih kriminalnih grupa, uhapšeno 47 vođa i njihovih pomagača, kao i da su otkrivene i zaplenjene 54 laboratorije za proizvodnju droge, što je najbolji rezultat u prethodnoj deceniji.

„I dalje smatramo da borba protiv narkotrafikinga mora da se pojača. Iako smo ostvarili  dobre rezultate i imamo situaciju da cena droge na ulici raste, jer je sve manje zahvaljujući efikasnom radu policije, ostvareni rezultati samo su podstrek za bolji i efikasniji rad i veće zaplene“, kazao je ministar policije. 

Ukazavši da je ukupan kriminal u 2016. godini u odnosu na prethodnu godinu smanjen za preko pet odsto, Stefanović je istakao da je u 2016. godini počinjeno najmanje krivičnih dela u poslednjih 25 godina.

„Bez obzira što neko želi to da predstavi na drugačiji način i što se u javnosti često barata nekim dezinformacijama, zahvaljujući ozbiljnom radu hiljada ljudi u policiji prošle godine počinjeno je najmanje krivičnih dela u poslednjih 25 godina“, naglasio je Stefanović.

Ukupan broj ukradenih vozila, kako je naveo, smanjen je za više od 12 odsto, broj razbojništava za 22 odsto, a rasvetljeno je i 92 odsto iznuda.

Stefanović je naglasio da se u Srbiji u poslednje tri godine beleži stalna tendencija  pada krivičnih dela ubistava i teških ubistava.

„U periodu od 2004. do 2012. godine prosečno je bilo između 140 i 150 ubistava godišnje. U poslednje tri godine broj ubistava i teških ubistava kreće se oko 100 godišnje, a policija intenzivno radi da taj broj bude još manji“, rekao je Stefanović i ukazao da je najveći broj ovih krivičnih dela vezan za porodično nasilje, kao i da je najveći broj rasvetljen.

Govoreći o preventivnom radu policije i edukaciji najmlađih, Stefanović je podvukao da je broj krivičnih dela u blizini škola i vrtića smanjen za više od pet odsto.

„Konstantnim radom policijskih službenika, stalnim prisustvom u školama, radom sa decom,  preventivnim predavanjima koja su duplo povećana, uspeli smo da napravimo dobar rezultat koji je podstrek da još više povećamo preventivni rad.

Govoreći o migrantskoj krizi, Stefanović je istakao da je, i pored toga što je od njenog početka kroz Srbiju prošlo više od milion migranata, očuvan stabilan javni red i mir , sa minimalnim brojem krivičnih dela.

„Srbija se pokazala kao pouzdan partner, kao zemlja koja je postigla bolje rezultate od mnogih država članica EU. Građani Srbije nisu osetili teret krize, a naša država se  pokazala kao dobar domaćin, kao zemlja koja je migrantskom krizom rukovodila na ozbiljan i odgovoran način“, istakao je Stefanović.

Osvrnuvši se na finansijsko stanje u Ministarstvu, Stefanović je ukazao da su u prethodne dve godine izmireni dugovi, napravljeni u prethodnih deset godina, prema pripadnicima MUP-a  koji su iznosili dve milijarde i šesto miliona dinara.

Ministar policije je rekao da mu je žao što u vreme kada su ti dugovi napravljeni nije bilo onih koji bi protestovali i tražili ostvarenje sindikalnih prava i više novca za pripadnike policije – „tada je njima lično bilo verovatno dobro, nisu ih interesovala  prava običnih policajaca“.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je izmirilo i milijardu i po dinara duga za neplaćene račune po drugim osnovama.

Stefanović je istakao da će MUP i u ovoj godini nastaviti sa modernizacijom opreme kroz nabavku novih oklopnih transportera, borbenih čamaca, zaštitne opreme, patrolnih vozila, uniformi ...

Ministar je podsetio da su tokom prošle godine modernizovani skoro svi oklopni transporteri koje MUP ima, da je policija nakon sedam godina dobila preko 30.000 kompleta novih uniformi, kao i da je nabavljeno 250 novih patrolnih vozila.

Ministartsvo unutrašnjih poslova, kako je najavio, ove godine ući će u proces lizinga za nabavku jednog većeg dela vozila i na taj način obnoviće patrolne automobile koji su kupovani 2001, 2002. godine, koji nisu obnavljani i koji su prešli stotine kilometara.

Govoreći o reformskim procesima koje sprovodi Ministarstvo, Stefanović je ukazao da se, u skladu sa novim Zakonom o policiji, danas napreduje kroz postupak koji sprovodi konkursna komisija i da se znaju precizni parametri koje neko mora da ispuni da bi dobio mogućnost za unapređenje.

Stefanović je istakao da danas zaposlenje u Ministarstvu nije moguće pre, prvenstveno sprovedenog internog konkursa, a potom i javnog, što ranije nije bio slučaj i ukazao da je po prvi put direktor policije izabran na javnom konkursu, kroz transparentan postupak.

Istakavši da se pripadnici Ministarstva svakodnevno efikasno bore protiv kriminala i da rade jedan od možda najtežih poslova u zemlji, Stefanović je istakao da neće dozvoliti da se njihov rad podaštava „samo zato što neko hoće da ubere neki jeftini politički poen“.

„Izvolite, pogledajte činjenicama u oči, šta su rezultati, kako je to izgledalo pre nekoliko godina i kako izgleda danas. Borbu protiv svih oblika kriminala nastavljamo žestoko i  oštro i trudićemo se da građani Srbije imaju razloga da imaju iz godine u godinu sve više poverenja u svoju policiju“, zaključio je Stefanović.