Arhiva

Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su organizovano krijumčarili ljude

14.12.2017.
MUP

Broj: 1009/17
14. decembar  2017. godine


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Stalne udarne grupe za suzbijanje krijumčarenja ljudi, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su sedam osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe od marta do juna ove godine omogućili  tranzit i nedozvoljen boravak na teritoriji Srbije za više od 100 ilegalnih migranata.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo krijumčarenje ljudi i nedozvoljen prelaz državne granice, na području  Beograda, Kragujevca, Aranđelovca i Rume uhapšeni su S.A. (1988), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, D.V. (1967), M.Đ. (1995), Z.A. (1973), J.M. (1985), B.J. (1985) i S.V. (1994).

Krivičnom prijavom obuhvaćeno su još četiri osobe, od kojih se jedna, državljanin Pakistana, već nalazi u pritvoru zbog sumnje da je u okviru druge organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarila ilegalne migrante iz Srbije u Mađarsku i Austriju, dok je za preostale  tri osobe raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da su pripadnici organizovane kriminalne grupe  ilegalne migrante,  koji su na nedozvoljen način ušli na teritoriju Srbije iz  Bugarske, pronalazili preko osumnjičenog državljanina Pakistana koji je neprijavljeno boravio na teritoriji Srbije.

Članovi grupe su potom, kako se sumnja, organizovali prihvat migranata u blizini državne granice Srbije sa Bugarskom, njihov tranzit preko teritorije Srbije i privremeni smeštaj u Arenđelovcu i Beogradu, a sve u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

Postoje osnovi sumnje da su članovi ove kriminalne grupe za tranzit ilegalnih migranata uzimali oko 280 evra po osobi, a za obezbeđivanje smeštaja 10 evra za noć.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.