Архива

Стефановић и Серано разговарали о безбедносним питањима

31.10.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Београду са Педром Сераном, замеником генералног секретара за заједничку безбедносну и одбрамбену политику и управљање кризама у спољнополитичкој служби Европске уније...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Београду са Педром Сераном, замеником генералног секретара за заједничку безбедносну и одбрамбену политику и управљање кризама у спољнополитичкој служби Европске уније.

Стефановић је, представљајући резултате Републике Србије у области борбе против тероризма, истакао да је Република Србија усвојила прву националну Стратегију и пратећи Акциони план за спречавање и борбу против тероризма, која представља основ за креирање политика Републике Србије у овој области.

„У склопу Кривичног законика уведена су два нова кривична дела повезана са Резолуцијом 2178 СБ УН о страним терористичким борцима, успостављена је Стална мешовита радна група на нивоу Владе, где се разматрају сва питања везана за терористичке претње“ рекао је Стефановић.

Стефановић је указао да су сви напори које је до сада Србија уложила довели и до подизања оптужнице против седам особа због сумње да су учествовали у активностима радикализације и врбовања.

„Министарство унутрашњих послова такође учествује у раду ЕВРОПОЛ-а у области борбе против  тероризма, где се сваке године значајно повећава обим сарадње и број размењених информација“ објаснио је министар Стефановић.

Представник Европске комисије Педро Серано истакао је посвећеност Републике Србије и МУП-а на управљању мигрантском кризом и додао да је наша земља по степену сарадње у области борбе против организованог криминала и тероризма, већ део Европске уније. 

Министар Стефановић је предложио успостављање регионалног Центра за дерадикализацију у сарадњи између држава Западног Балкана са једне и Европске уније са друге стране.

Серано се сложио са овим предлогом министра Стефановића рекавши да је то идеја коју треба заједнички разрадити у будућности, посебно имајући у виду да је идеја о успостављању сличног центра на нивоу Европске уније, већ добила сагласност свих држава чланица.