Arhiva

Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“

14.09.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović koji je prisustvovao promociji istakao je da su ova dokumenta, prva tog tipa urađena u našoj zemlji na osnovu metodologije policijsko – obaveštajnog modela, rezultat predanog rada Ministarstva na jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala, unapređenju pravnog okvira, razvoja institucija i efikasnijeg i ekonomičnijeg upravljanja policijskim poslovima...
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“
Predstavljen priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“

Priručnik „Policijsko obaveštajni model“ i dokument „Strateška procena javne bezbednosti“, koje je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i koji su prva dokumenta tog tipa urađena u našoj zemlji na osnovu metodologije policijsko – obaveštajnog modela, koji primenjuju mnoge zemlje Evropske unije, predstavljeni su danas u Beogradu.  

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović koji je prisustvovao promociji istakao je da su ova dokumenta rezultat predanog rada Ministarstva na jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala, unapređenju pravnog okvira, razvoja institucija i efikasnijeg i ekonomičnijeg upravljanja policijskim poslovima.

Stefanović se zahvalio Vladi Švedske, švedskoj Agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), njihovim implementacionim partnerima IMG-u i švedskoj policiji na stručnoj i finasijskoj pomoći i podršci u izradi ova dva dokumenta, ali i reformskim procesima u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U pitanju su, kako je rekao, strateški reformski projekti iz oblasti strateškog planiranja, upravljanja ljudskim resursima, upravljanju informacijama, kao i podršci u razvoju informaciono – komunikacionih tehnologija, forenzike, rodne ravnopravnosti i policijsko obaveštajnog modela

Stefanović je naglasio da su prioriteti Ministarstva efikasno suprostavljanje svim vidovima kriminala, bezbednost građana i odlučan odgovor svakom u pokušaju ugrožavanja stabilnosti naše zemlje.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je sveobuhvatne reforme koje treba da osiguraju veću efikasnost policije i veću bezbednost zemlje, što je značajno za bolji investicioni ambijent, a donosi više radnih mesta i bolji život za naše građane“, rekao je Stefanović.

Govoreći o priručniku „Policijsko obaveštajni model“, Stefanović je naveo da on uvažava iskustva zemalja Evrope i sveta u kojima se uspešno primenjuje, ali i opisuje originalni, srpski model koji je potpuno prilagođen specifičnostima policijskog sistema u Srbiji.
 
Kvalitet priručnika, kako je naveo, potvrdile su i međunarodne institucije opisujući ga kao primer dobre prakse za sve ostale članice koje planiraju da ga uspostave.

Ministar je istakao da savremni kriminal karakteriše često menjanje načina delovanja, uska saradnja bez obzira na granice i zloupotreba ubrzanog razvoja informacionih tehnologija.

„Da bismo mu se efikasno i adekvatno suprostavili pored tradicionalnih metoda kriminalističe obrade, neophodno je da delujemo proaktivno, preventivno i da unapred znamo koji će biti sledeći potez koji će ljudi iz kriminogenih sredina povući“, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova je približavanje policije građanima, jačanje odnosa poverenja i bolja međusobna komunikacija i saradnja u cilju postizanja većeg stepena bezbednosti i sigurnosti.

Važan korak na tom putu, kako je naveo, predstavlja donošenje Srateške procene javne bezbednosti.

„Strateškim sagledavanjem problematike i dobrim planiranjem efikasnije ćemo realizovati aktivnosti i raspodeliti organizacione, ljudske i materijalne resurse, što će uticati na poboljšanje svih servisa koje pružamo građanima na lokalnom nivou, a pre svega na polju bezbednosti“, rekao je ministar policije.

Stefanović je podsetio da Srbija ima jasan cilj – članstvo u EU i naglasio da će Strateška procena javne bezbednosti značajno doprineti evropskom putu Srbije, pre svega u pregovorima u okviru Poglavlja 24.

„Srpska policija je spreman i pouzdan partner policijama zemalja Evropske unije“, istakao je ministar.

Stefanović se zahvalio i svim pripadnicima Ministarstva koji su marljivo radili na izradi predstavljenih dokumenta, predstavnicima tužilaštava, Kriminalističko policijske akademije, ali i svim drugim domaćim i stranim ekspertima koji su dali značajan doprinos u njihovoj izradi.

Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin istakao je da Švedska ima odličnu saradnju sa srpskom policijom podsetivši da ona traje još od 2002. godine.

„Švedska zna da se ovde dobro radi i zato rado sarađujemo sa vama“, rekao je Lundin.

Prema njegovim rečima Strateška procena javne bezbednosti i priručnik za „Policijsko – obaveštajni model“ važni su ne samo za Ministarstvo unutrašnjih poslova već za sve građane Republike Srbije.

„Ova dva dokumenta nastala su kao plod razvojne saradnje između Švedske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i odslikavaju bezrezervnu podršku koju Švedska pruža Srbiji 13 godina unazad na njenom putu ka punoj integraciji u Evropsku uniju“, istakao je Lundin.

Ambasador je naveo da živimo u globalnom svetu u kome su razvijeni prekogranični odnosi i u kome se protok ljudi, dobra i usluga preko granica  odvija povećanom brzinom.

„Na žalost to doprinosi razvijanju različitih tipova međunarodnog organizovanog kriminala. Povećana potreba da se suočimo sa bezbednosnom pretnjom organizovanog kriminala i terorizmom postoji u Srbiji, kao i u ostalim državama u svetu i zahteva udruživanje snaga i intenzivniju saradnju“, kazao je Lundin.

Rukovodilac programa „Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova 2016 – 2018“ i predstavnik Nacionalne policije Kraljevine Švedske Maks Luteman istakao je da su predstavljena dokumenta rezultat dobre saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, švedske policije i švedske agencije SIDA.

Prema njegovim rečima, u okviru programa razvoja MUP-a obuhvaćeni su strateški razvoj, razvoj forenzike, razvoj rodne agende i policijsko obaveštajni model.

„Moderna i demokratska policija znači zaštitu i služenje zajednici i građanima. Jedan od ključnih aspekata za ispunjenje ovog cilja je policijsko obaveštajni model koji doprinosi efikasnijem, odgovornijem i ekonomičnijem delovanju policije“, rekao je Luteman i dodao da je za srpsku  policiju ovaj model i uslov za evropske integracije.

On je objasnio da je jedan od osnovnih principa policijsko – obaveštajnog modela otkrivanje, planiranje i sprečavanje kriminala.