Arhiva

Stefanović i Kuburović potpisali Protokol o elektronskoj razmeni podataka

31.07.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović potpisali su danas Protokol o elektronskoj razmeni podataka koji će doprineti bržoj i efikasnijoj razmeni podataka o prekršajnim i krivičnim delima između policijskih uprava, sudova i javnih tužilaštava...
Stefanović i Kuburović potpisali Protokol o elektronskoj razmeni podataka
Stefanović i Kuburović potpisali Protokol o elektronskoj razmeni podataka
Stefanović i Kuburović potpisali Protokol o elektronskoj razmeni podataka

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović potpisali su danas Protokol o elektronskoj razmeni podataka koji će doprineti bržoj i efikasnijoj razmeni podataka o prekršajnim i krivičnim delima između policijskih uprava, sudova i javnih tužilaštava.

„Na ovaj način ćemo brže razmenjivati podatke o prekršajnim i krivičnim delima, moći ćemo lakše da utvrdimo gde stoje predmeti i koliko brzo se na njima radi. Elektronska baza podataka policiji će omogućiti da vidi šta su rezultati podnetih krivičnih i prekršajnih prijava, u kojoj je fazi postupak, da li su lica protiv kojih su podnete osuđena ili ne, i ako su osuđena da li su upućena na izdržavanje zatvorske kazne“ rekao je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da je elektronska razmena podataka posebno važna kada se uzme u obzir da je reč o milionima dokumenta, koji bi se inače slali u papirnoj formi.

„Elektronska razmena podataka je još jedan od napora Vlade Republike Srbije u borbi za elektronsku upravu, u kojoj građanima pružamo više mogućnosti da brže dođu do važnih infromacija, ali i državnim organima da efikasnije i brže sarađuju i postignu više standarde za sve pripadnike naših službi“, zaključio je Stefanović.

Ministarka pravde Kuburović ukazala je da potpisani Protokol predstavlja nastavak rada na unapređenju efikasnosti pravosuđa. Prema njenim rečima, ranija razmena podataka pisanim putem dovodila je do  odugovlačenje postupka u proseku od tri do šest meseci.

„Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka imaćemo brže postupke, mogućnost zakazivanja ročišta u kraćim periodima, ali ono što je najvažnije građani će moći u kraćem periodu da ostvare svoja prava u sudovima, kod javnih izvršitelja ili javnih beležnika, a ubrzaće se i procesi rada u policijskim upravama, sudovima, tužilaštvima“, rekla je Kuburović.

Istakavši da je registar o adresama i prebivalištima jedan od najvažnijih registara kome će se na ovaj način biti omogućen pristup, Kuburović je ukazala da će se time izbegnuti brojne procesne zloupotrebe stranka i odugovlačenje postupka pred sudovima i tužilaštvima.