Arhiva

Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije

11.05.2017.
Stefanović:„Saradnja policija Srbije i Belorusije je dobra i informacije vezane za različite vrste kriminaliteta gotovo svakodnevno se razmenjuju. Tokom 2016. godine razmenjene su 242 informacije, ali mislim da to može da se unapredi“...
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije
Dobra saradnja policija Srbije i Belorusije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji se danas u Beogradu sastao  sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Belorusije Igorom Šunjevičem, izjavio je da je saradnja policija dve zemlje dobra i da su  u prošloj godini razmenjene 242 informacije vezane za različite vidove kriminaliteta.

„Saradnja policija Srbije i Belorusije je dobra i informacije vezane za različite vrste kriminaliteta gotovo svakodnevno se razmenjuju. Tokom 2016. godine razmenjene su 242 informacije, ali mislim da to može da se unapredi“, rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da je sa beloruskim kolegom razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog i visokotehnološkog kriminala, ali i o  modalitetima efikasnijeg suprotstavljanja ileglanim migracijama.

Tema sastanka, kako je naveo, bila je i razmena iskustava koja može doprineti da policije dve zemlje budu efikasnije.

Stefanović je ukazao da je ministar Šunjevič izrazio želju da ugosti srpske pripadnike specijalnih jedinica policije, ali i studente Kriminalističko policijske akademije, s obzirom da i jedna i druga država imaju ove visokoškolske ustanove.

„Razgovarali smo o saradnji Žandarmerije i Unutrašnje vojske beloruske policije, o tome šta je Belorusija uradila po pitanju modernizacije te jednice i kako su se oslonili na sopstvenu vojnu industriju, što je nešto što i mi radimo sa našom namenskom industrijom“, rekao je Stefanović.

Potpredsednik sprske Vlade istakao je da saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom, što je, kako je rekao, potvrdila i poseta premijera Aleksandra Vučića Belorusiji koja je bila izuzetna.

„Zahvalni smo Belorusiji na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Belorusija je prijatelj na koga možemo da se oslonimo“, zaključio je Stefanović.

Ministar Šunjevič istakao je da Srbija i Belorusija imaju tradicionalno prijateljstvo i da je tokom sastanka potvrđen pravac jačanja saradnje policija dve zemlje.

„Potvrdili smo spremnost za unapređenje dalje saradnje po važnim pitanjima kao što su broba protiv visokotehnološkog kriminala, ilegalnih migracija, terorizma“, rekao je Šunjevič koji je ministra Stefanovića pozvao da poseti Belorusiju i upozna se sa radom i potencijalima beloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.