Arhiva

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

24.11.2017.
Stefanović:„Svakoga dana, ne s vremena na vreme, je potrebno da imamo jedinstven, snažan i efikasan odgovor svih državnih organa, da imamo nultu toleranciju prema nasilju i da zaštitimo sve žene koje su izložene ovim teškim oblicima nasilja. Želimo da pošaljemo jasnu poruku ženama koje trpe nasilje da nije sramota prijaviti nasilnika, sramota je vršiti nasilje nad ženama“ ...
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije ni privatni ni porodični problem, već je reč o ozbiljnom društvenom problemu koji ima nesagledive negativne posledice i na drušvenu zajednicu i na prava pojedinca.  

„Svakoga dana, ne s vremena na vreme, je potrebno da imamo jedinstven, snažan i efikasan odgovor svih državnih organa, da imamo nultu toleranciju prema nasilju i da zaštitimo sve žene koje su izložene ovim teškim oblicima nasilja. Želimo da pošaljemo jasnu poruku ženama koje trpe nasilje da nije sramota prijaviti nasilnika, sramota je vršiti nasilje nad ženama“ rekao je ministar.

Stefanović je istakao da je jedan od najznačajnijih pomaka u borbi protiv ove pošasti bio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u novembru prošle godine i koji je počeo da se primenjuje u junu 2017. godine.

„Od početka primene ovog Zakona, u periodu od 1. juna do 15. novembra ove godine, policija je izrekla ukupno 10.504 hitne mere. Od ukupnog broja, 7.095 je privremenih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, dok je 3.409 privremenih mera udaljenja učinioca iz stana. Samo u junu, tokom prvog meseca primene ovog Zakona, izrečena je 1.721 hitna mera, dok ih je u avgustu bilo čak 2.219“, naveo je Stefanović.

On je naveo da ove i statistike o broju prijavljenih slučajeva nasilja, koji je u porastu pokazuju i koliko je ovaj problem ozbiljan, ali i da su se žene ohrabrile da prijave nasilje. Međutim, kako je rekao, u 2017.godini ubijeno je 26 žena u okviru porodice i partnerskih odnosa.

„To jeste manje od prošlogodišnjeg poražavajućeg, najtežeg skora koji smo imali u poslednjih nekoliko godina od 36 žena koje su izgubile život, ali ovo je i dalje užasno veliki i neprihvatljiv broj. Država jeste pokazala odlučnost da se obračuna sa nasilnicima, ali i kao ministar unutrašnjih poslova i kao suprug i otac maloletnog ženskog deteta, moram da kažem da ni ja ni Ministarstvo nećemo biti zadovoljni dok postoji i jedna žena koja je stradala u porodičnom nasilju i dok postoji i jedna žena koja trpi nasilje“  naglasio je Stefanović.

On je takođe podsetio da će obuku za borbu protiv nasilja u porodici sutra završiti još 450 policijskih službenika iz svih 27 policijskih uprava u Srbiji, pored 439 koliko ih je već prošlo ovu obuku. 

«Naš stav kao Ministarstva je jasan. Policijski službenici moraju izričito da primenjuju zakon i nemaju pravo na grešku i nema onog koji će biti zaštićen od primene ovog zakona“, istakao je Stefanović.

Zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič – Štamcar, rekla je da su žene i devojke unutar i izvan Evropske unije i širom sveta i dalje suočene sa nasiljem i žrtve su fizičkog nasilja.

„Bezmalo 25 odsto žena u Evropskoj uniji je od petnaeste godine života bilo žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja od strane partnera, više od 25 odsto Evropljana opravdava seksualni odnos bez pristanka, više od 20 posto Evropljana smatra da žene često izmišljaju ili preuveličavaju da su zlostavljane ili silovane“, rekla je Norčič-Štamcar.

Ambasador Norveške u Republici Srbiji Arne Sans Bjornstad je čestitao Srbiji na svemu što je urađeno u borbi protiv nasilja nad ženama i rekao da je potreban dug period za rešenje ovog problema, kao i da je jedina opcija nulta tolerancija.

Direktorka organizacije „UN WOMEN“ Milana Rikanović istakla je da svi  moraju da urade mnogo više kako bi zaustavili nasilje, dok je Biljana Stepanov iz Ženske platforme za razvoj Srbije poručila da je jako važno što su se sve relevantne institucije danas okupile kako bi  poslale zajedničku poruku da moramo zaustaviti nasilje nad ženama.

„Ne smemo nikog da zaboravimo. Naš cilj je potpuno jasan – da je i jedna žrtva femicida previše“, naglasila je Stepanov.