Архива

Стефановић и Кубуровић потписали Протокол о електронској размени података

31.07.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка правде Нела Кубуровић потписали су данас Протокол о електронској размени података који ће допринети бржој и ефикаснијој размени података о прекршајним и кривичним делима између полицијских управа, судова и јавних тужилаштава...
Стефановић и Кубуровић потписали Протокол о електронској размени података
Стефановић и Кубуровић потписали Протокол о електронској размени података
Стефановић и Кубуровић потписали Протокол о електронској размени података

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка правде Нела Кубуровић потписали су данас Протокол о електронској размени података који ће допринети бржој и ефикаснијој размени података о прекршајним и кривичним делима између полицијских управа, судова и јавних тужилаштава.

„На овај начин ћемо брже размењивати податке о прекршајним и кривичним делима, моћи ћемо лакше да утврдимо где стоје предмети и колико брзо се на њима ради. Електронска база података полицији ће омогућити да види шта су резултати поднетих кривичних и прекршајних пријава, у којој је фази поступак, да ли су лица против којих су поднете осуђена или не, и ако су осуђена да ли су упућена на издржавање затворске казне“ рекао је министар Стефановић.

Стефановић је истакао да је електронска размена података посебно важна када се узме у обзир да је реч о милионима документа, који би се иначе слали у папирној форми.

„Електронска размена података је још један од напора Владе Републике Србије у борби за електронску управу, у којој грађанима пружамо више могућности да брже дођу до важних инфромација, али и државним органима да ефикасније и брже сарађују и постигну више стандарде за све припаднике наших служби“, закључио је Стефановић.

Министарка правде Кубуровић указала је да потписани Протокол представља наставак рада на унапређењу ефикасности правосуђа. Према њеним речима, ранија размена података писаним путем доводила је до  одуговлачење поступка у просеку од три до шест месеци.

„Захваљујући електронској размени података имаћемо брже поступке, могућност заказивања рочишта у краћим периодима, али оно што је најважније грађани ће моћи у краћем периоду да остваре своја права у судовима, код јавних извршитеља или јавних бележника, а убрзаће се и процеси рада у полицијским управама, судовима, тужилаштвима“, рекла је Кубуровић.

Истакавши да је регистар о адресама и пребивалиштима један од најважнијих регистара коме ће се на овај начин бити омогућен приступ, Кубуровић је указала да ће се тиме избегнути бројне процесне злоупотребе странка и одуговлачење поступка пред судовима и тужилаштвима.