Архива

Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији

20.09.2017.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавилa је данас да полиција мора да буде видљива и доступна грађанима, отворена да саслуша проблеме са којима се они суочавају, да их посаветује како да се заштите и да спречи било који вид угрожавања њихове безбедности...
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији
Поповић Ивковић: Кључ јачања поверења у непосредној комуникацији

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавилa је данас да полиција мора да буде видљива и доступна грађанима, отворена да саслуша проблеме са којима се они суочавају, да их посаветује како да се заштите и да спречи било који вид угрожавања њихове безбедности. 

„Развој рада полиције у заједници представља један од приоритета Министарства унутрашњих послова. Заједнички рад и партнерство полиције и грађана, успостављање боље и квалитетније комуникације и јачање односа поверења су кључни како би смо се успешно супроставили криминалу и могли ефикасно да реагујемо на све безбедносне изазове“, поручила је Поповић Ивковић на отварању комуникационог тренинга за представнике Министарства унутрашњих послова који се спроводи у сарадњи са ОЕБС-ом.

Државни секретар је истакла да је кључ јачања поверења у непосредној комуникацији, због чега су овакве обуке, на којима се унапређују вештине полицијских службеника за комуникацију са грађанима, од велике важности.

„Без добре и ефикасне комуникације нема ни квалитетног пружања информација друштву, а самим тим ни разумевања и подршке за наш рад“, рекла је Поповић Ивковић.

Она је указала да у комуникацији са грађанима полицијски службеници треба да поштују достојанство грађана, да буду непристрасни, поштују принципе недискриминације, хуманости и људских права, али и да својим понашањем  охрабрују грађане да слободно изразе своја мишљења и пруже податке који су од значаја за рад полиције и стање безбедности.

„Није довољно само да радите на неком предмету, да само поступате онако како закон налаже, важно је да разумете грађане, да разумете њихове потребе, да им пружите одређене информације када је то потребно. Важно је да покажете разумевање, да грађанима дате до знања да ви заисте јесте ту да им помогнете “, рекла је Поповић Ивковић.

Она је указала да у ситуацијама када девојчица побегне од куће из било ког разлога, љубави, неразумевања, лошег односа са родитељима, полиција мора да умири те родитеље.

„Није ваш посао само да пронађете девојчицу, морате да пружите повратну информацију родитељима и то је однос полиције према грађанима“, рекла је државни секретар. 

Поповић Ивковић је истакла да је тренутно у фази израде нови акциони план за примену Стратегије полиције у заједници, који ће дефинисати нове активности у циљу унапређења превентивног рада полиције, полицијске организације и управљања, система вредности у полицији и вредновања полицијског рада и афирмисање улоге заједнице у подизању нивоа безбедности.

Она је додала и да је ради давања конкретних смерница полицијским службеницима за рад у заједници, Министарство сачинило и Приручник за рад полиције у заједници, у коме је значајан део посвећен управо комуникацији.

Поповић Ивковић се захвалила Мисији ОЕБС-а у Србији на подршци за организацију комуникационог тренинга и изразила уверење да ће сарадња између ове међународне организације и српске полиције бити на изузетно високом нивоу и у наредном периоду.

Заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот указао је да је ово прва у серији од пет обука за полицијске службенике кроз које ће више од 130 полицајаца унапредити вештине у комуникацији са грађанима.

„Мисија ОЕБС-а у Србији је дугогодишњи партнер Министарства унутрашњих послова и пружа подршку развоју концепта полиције у заједници, чији је саставни део и ова обука“, рекао је Мелот и додао да је ОЕБС спреман да пружи даљу подршку за наставак обука за полицајце у заједници и имплементацију  Стратегије полиције у заједници у целини. 

Он је честитао Министарству унутрашњих послова на значајном труду и ресурсима који су уложени у изградњи бољег односа са грађанима, кроз рад полиције у заједници.

„Недавно је МУП предузео важне кораке ка укључивању концепта полиције у заједници у свој рад. Израдом Приручника за рад полиције у заједници, изградњом партнерства са општинским саветима за безбедност широм Србије и побољшањем доступности свих услуга које пружа Министарство“, рекао је Мелот.