Архива

Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна

19.05.2017.
„Од почетка године до данас, у односу на исти период прошле године, почињено је 266 кривичних дела мање, што показује да су активности, које су до сада предузете у области спречавања насиља у породици, дале одређене резултате“, објаснио је Стефановић...
Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна
Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна
Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна
Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна
Стефановић: Примена новог закона против насиља у породици од првог јуна

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Чачку да се у Србији насиље у породици не толерише и да, Закон о спречавању насиља у породици, који ће почети да се примењује од 1. јуна, шаље јасну поруку да нико не може да буде насилан, а да за то прође некажњено или благо кажњено.

Министар полиције, који је присуствовао радионици „Спречавање насиља у породици – поступање надлежног полицијског службеника и сарадња са надлежним тужиоцем“, указао је истовремено и на смањење породичног насиља ове године.

„Од почетка године до данас, у односу на исти период прошле године, почињено је 266 кривичних дела мање, што показује да су активности, које су до сада предузете у области спречавања насиља у породици, дале одређене резултате“, објаснио је Стефановић.

Обраћајући се присутнима на радионици у Чачку он је истакао је да нови Закон о спречавању насиља у породици, поред репресивне, има и превентивну функцију.

„Желимо, пре свега, да упозорењима и радом са потенцијалним извршиоцима кривичних дела учинимо да они то не постану. Људи морају да схвате да насиље у породици није одговор и као друштво морамо се суочити са тим да се оно дешава у нашој земљи, у сваком од наших градова и да се са тим проблемом морамо озбиљно ухватити у коштац“, рекао је Стефановић.

Истакавши да Закон даје више овлашћења, пре свега полицијским службеницима, Стефановић је истакао да ће полицајци сачињавати анализе ризика и те процене укључивати у могућност да насилника удаље из куће, чак и ако је власник некретнине, како би заштитили жртву, што је и суштина закона.

Према његовим речима, око 400 полицијских службеника ће учествовати у процесу обуке, заједно са тужиоцима и судијима , али не само они, већ ће кроз обуку на неки начин  прођи и други полицајци, који су се на терену већ сретали са оваквим ситуацијама и који ће бити важна потпора, јер представљају први ниво одбране жртве од насилника.

„Очекујем да ће након почетка примене Закона бити послата још снажнија порука да се насиље у нашој земљи не толерише и да не постоји нико ко може да буде насилан, да некога туче и малтретира, а да за то прође некажњено или благо кажњено“, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, не постoји ништа што насилника може да заштити, ни положај, ни богатство, ни функција, а ни припадност неким органима који спроводе овај Закон.

„Насилник је насилник и за нас је најважније да то сваки човек, који учествује у спровођењу закона, добро схвати и зна“ додао је министар полиције.

Стефановић је објаснио да је за ефикасну примену овог Закона акценат на јединству  система, јер је ово проблем који ниједна институција не може сама  да изнесе.

„Ово је посао у коме читава држава и њен апарат, пре свега полиција, тужилаштво и  судови морају да покажу јединство и добро познавање материја и зато су ове обуке важне“, навео је министар полиције.

Декан Криминалистичко полицијске академије Горан Бошковић истакао је да ће кроз ове обуке полицијски службеници бити богатији за још једно ново искуство које ће им омогућити да се ефикасније супротставе и спрече насиље у породици.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић указао је да та институција има добру сарадњу са КПА и Министарством унутрашњих послова и да ће кроз ове обуке бити учвршћена веза између локалних полиција, тужилаштава и судова, што је и суштина за ефикасну примену Закона о спречавању насиља у породици.