Архива

Концепт полиције у заједници један од приоритета МУП-а

04.04.2017.
Биљана Поповић Ивковић: „Министарство, кроз усвајање одговарајућег правног оквира, настоји да традиционални модел рада полиције замени моделом полиције у заједници, који профилише полицију као јавну службу која остварује партнерство са заједницом, и самим тим обезбеђује подршку грађана и њихово учешће у превентивним активностима“...
Концепт полиције у заједници један од приоритета МУП-а
Концепт полиције у заједници један од приоритета МУП-а
Концепт полиције у заједници један од приоритета МУП-а
Концепт полиције у заједници један од приоритета МУП-а

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас у Београду на отварању семинара „Представљање немачког модела превентивног рада полиције“ да развој концепта полиције у заједници представља један од приоритета у раду Министарства унутрашњих послова.

„Министарство, кроз усвајање одговарајућег правног оквира, настоји да традиционални модел рада полиције замени моделом полиције у заједници, који профилише полицију као јавну службу која остварује партнерство са заједницом, и самим тим обезбеђује подршку грађана и њихово учешће у превентивним активностима“, истакла је Поповић Ивковић.


Нагласивши да је превенција криминала и унапређење безбедности грађана главни задатак полицијских службеника, државни секретар је указала да је новим Законом о полицији по први пут дефинисано да полиција у свом раду примењује концепт полиције у заједници.

Поред тога, како је навела, доношењем Акционог плана за примену Стратегије полиције у заједници дефинисане су активности чији је циљ унапређење превентивног рада полиције и афирмисање улоге заједнице у подизању нивоа безбедности.


„Ради давања конкретних смерница полицијским службеницима за рад у заједници, министар унутрашњих послова је донео Приручник за рад полиције у заједници, који ће ускоро бити штампан и промовисан у јавности“, рекла је Поповић Ивковић.

Захваливши полицији Баден-Виртемберга на подршци у организацији семинара, који је  намењен полицијским руководиоцима високог и средњег нивоа руковођења, Поповић Ивковић је истакла да је важно да полицијски руководиоци, на свим нивоима стекну неопходне вештине и схвате утицај превентивних полицијских активности на заједницу и грађане. 

„Верујем да ће сарадња између немачке и српске полиције у области превенције криминала, која је у последњих неколико година на изузетно високом нивоу, бити настављена и у наредном периоду. Немачка, као једна од најуређенијих и најбезбеднијих земаља у Европи и свету, свакако може бити узор Србији у многим областима, па тако и у области безбедности“, закључила је државни секретар Министарства.

Руководилац пројекта и представник полиције немачке покрајине Баден-Виртемберг Јоахим Шнајдер истакао је да полиција те немачке покрајине има добру сарадњу са српском полицијом.

 „Част ми је што током ова два дана имам могућност да систем превенције који постоји у Европској унији представим руководиоцима српске полиције“, рекао је Шнајдер.