Архива

Cтефановић и Петрушев о сарадњи у супротстављању тероризму и осталим безбедносним изазовима

22.05.2017.
Стефановић, који борави у радној посети Русији, истакао је након састанка, да је у претходном периоду започета опсежна полицијска сарадња и да Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу са безбедносним службама Руске Федерације...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим о сарадњи две државе у супротстављању тероризму, организованом криминалу и свим осталим безбедносним изазовима.

Стефановић, који борави у радној посети Русији, истакао је након састанка, да је у претходном периоду започета опсежна полицијска сарадња и да Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу са безбедносним службама Руске Федерације.

Потпредседник Владе Републике Србије указао је да је са Патрушевим разговарао и о угрожавању безбедности и положају српског народа на Косову и Метохији.

„Добили смо подршку Русије у нашим настојањима да обезбедимо мир и стабилност и да се реализују договори попут формирања Заједнице српских општина, који су нам важни, али и за очување безбедности српског народа, пре свега у деловима Косова и Метохије у којима немају потпуну безбедност. Републике Србија и Руска Федерација по тим питањима имају јединиствен став и имаћемо подршку Русије и у будућности“, нагласио је Стефановић.

Министар је указао да је тема разговора са Патрушевим била и борба против тероризма, организованог криминала и кривичних дела везаних за злоупотребе на интернету.

„Разговарали смо о активној сарадњи у супротстављању изазовима тероризма,  што ниједна држава, ма колико била велика или мала, не може сама да реши“, рекао је Стефановић указавши да је на том пољу Републици Србији потребна помоћ великих сила у погледу размене информација.

„Треба нам више информација и сарадња са онима који могу да нам пруже податке о томе где се терористи крећу, какви су им планови и шта Србија може да предузме да предупреди сваку потенцијалну опасност и заштити своје грађане“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, разговарало се и о полицијској сарадњи у области борбе против организованог криминала, али и о сарадњи руске Националне гарде и наше Жандармерије.

Стефановић је додао да је тема састанка била и заштита грађане обе земље од опасности које се крију на интернету, што ће, како је најавио, бити тема и безбедносне конференције  која се ове године одржава у Русији.