Архива

Мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима један од начина на који се МУП бори да унапреди безбедност на путевима

01.08.2017.
Ребић: Министарство унутрашњих послова у сарадњи са јавним предузећем “Путеви Србије“ спроводи пројекат, који предвиђа мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима на основу времена проласка кроз наплатне рампе…
Мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима
Мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима
Мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да ће у наредном периоду отпочети санкционисање возача који прекораче средњу брзину кретања на ауто – путевима.

Ребић, који је обишао наплатну станицу „Београд“, подсетио је  да Министарство унутрашњих послова у сарадњи са јавним предузећем “Путеви Србије“ спроводи пројекат, који се налази у завршној фази, а који предвиђа мерење средње брзине кретања возила на ауто-путевима на основу времена проласка кроз наплатне рампе.

„У претходном периоду у току тестне фазе, возачи чија је средња брзина кретања била већа од 120 километара на сат, добијали су на признаници, односно фискалном рачуну, информацију о средњој брзини којом су се кретали деоницом аутопута и ти прекршаји неће бити санкционисани“, рекао је Ребић.

Он је навео да је овај систем само још један од начина на који се Министарство унутрашњих послова бори да смањи број жртва и унапреди безбедност на путевима.

„У наредном периоду, на основу Закона о безбедности саобраћаја, који прописује да возач може бити кажњен уколико је прекорачио средњу брзину, отпочеће се са санкционисањем оваквих врста прекршаја, односно полицијски службеници ће заустављати возаче, који су прекорачили брзину одмах на наплатној станици или ће слати пријаве на кућну адресу“, прецизирао је директор полиције.

Ребић је указао да је један од узрока саобраћајних незгода прекорачење брзине кретања.

„На ауто-путевима у Србији током 2015. године живот је изгубило више од 60 особа, док је током 2016. године погинуло око 50 лица. Ми намеравамо, да у наредном периоду, још више смањимо овај тренд погинулих предузимајући овакве и сличне мере. Министарство унутрашњих послова и убудуће ће наставити да спроводи различите превентивне и репресивне активности како би унапредило безбедност на путевима“ рекао је Ребић.

Директор полиције је подсетио да су „Путеви Србије“ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова унапредили систем наплате путарине, тако да поред своје основне функције, систем може да достави и прецизне податке о времену појављивања возила на улазној и излазној наплатној станици.

На основу тих података, како је објаснио, рачуна се време за које је возило прешло удаљеност између наплатних станица, односно средња брзина возила, која ће бити одштампана на фискалном рачуну приликом плаћања путарине.

„Ми смо захвални „Путевима Србије“ који су препознали инцијативу МУП-а да се овај систем осавремени, без додатног трошења буџетских средстава грађана Републике Србије. На овај начин ћемо утицати на промену свести код возача да брзину прилагоде важећим прописима и тиме сачувају и своје и туђе животе“ закључио је Ребић.