Архива

Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње

19.04.2017.
Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Министарство унутрашњих послова Грчке у наредном периоду ће настојати да повећају сарадњу у области борбе против илегалних миграција, тероризма, организованог и других облика криминала...
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње
Стефановић и Тоскас о унапређењу сарадње

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министaр унутрашњих послова Грчке Николаос Тоскас истакли су данас у Београду да ће два министарства у наредном периоду настојати да повећају сарадњу у области борбе против илегалних миграција, тероризма, организованог и других облика криминала.

Стефановић и Тоскас на заједничкој конференцији за новинаре истакли су да ће конкретни резултати те сарадње бити представљени после сусрета два премијера током ове године.

Министар Стефановић је нагласио да је сарадња полиција две земље у погледу размене оперативних информација добра и оценио да постоји могућност да се та сарадња унапреди, што ће свакако допринети ефикаснијем раду.

Према његовим речима, полиција жели блиску сарадњу између две полицијске академије, али и размену полицијских службеника у различитим областима у вези са обуком у борби против високо-технолошког криминала, организованог и других видова криминала, као и размену информација о свим безбедносно интресантним особама.

Министар Стефановић је указао да је са грчким колегом разговарао о стратешким питањима од значаја за обе земље, али и о могућности успостављања протокола  о заједничкој сарадњи у туристичкој сезони у виду заједничких патрола.

Захваливши Грчкој на принципијленом ставу да не призна самопроглашену независност Косова и Метохије, потпредседник Владе Републике Србије је истако да је са грчким колегом разговарао и о даљим корацима Србије на путу ка Европској унији.

 "Грчка снажно подржава наше напоре и све кораке које предузимамо и у поглављу 24 и у другим поглављима ради бржег напредовања ка Европи. Грчка је увек била један од стубова ослонаца Србије у међународној сарадњи", рекао је министар.

Говорећи о актуелној мигрантској кризи, министри Стефановић и Тоскас сложили су се да треба наставити са активностима које ће за циљ имати супротстављање илегалним миграцијама и осигурати пуну безбедност грађана, уз поштовање људских права и хуман приступ према мигрантима.

Министар је рекао да је са Тоскасом разговарао и о сарадњи у области ванредних ситуација, додајући да само ефикасан и брз одговор може да гарантује спасавање живота.

“Припремамо неколико конкретних споразума, а када буде састанак две владе ове године у Грчкој, мислим да ћемо моћи да покажемо конкретне резултате које смо постигли”, рекао је Стефановић.

Министар Тоскас рекао је да је са Стефановићем разговарао о ситуацији у региону и о опасностима и претњама са којима се две земље суочавају, као и да су се потрудили да нађу простор за сарадњу у области полицијске, ватрогасне службе и осталим снагама којим располажу министраства унутрашњих послова.

Грчки министар полиције  је додао да је Србија пријатељска земља, да са њом Грчка дели традиционално добре историјске и културне односе.