Архива

Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу

27.04.2017.
Стефановић, који је заједно са амбасадором Јапана у Београду Ђуићи Такахаром на плато испред „Палате Србија“ присуствовао примопредаји возила, навео је да донирана возила, чија је вредност око 450.000 евра, представљају значајно појачање за ефикаснији рад граничне полиције...
Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу
Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу
Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу
Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу
Јапан донирао 14 возила МУП-у за мигрантску кризу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас да ће 11 теренских возила и три комбија, које је амбасада Јапана донирала Управи граничне полиције већ током ове недеље бити распоређено пре свега на граници Србије са Бугарском и Македонијом, где су и највећи изазови са миграцијама.

Стефановић, који је заједно са амбасадором Јапана у Београду Ђуићи Такахаром на плато испред „Палате Србија“ присуствовао примопредаји возила, навео је да донирана возила, чија је вредност око 450.000 евра, представљају значајно појачање за ефикаснији рад граничне полиције.

Захваливши амбасадору на донацији, министар Стефановић је навео да су поред возила донацијом обухваћени и персонализовани рачунари, који ће полицијским службеницима олакшати рад са мигрантима на терену.

Истакавши да је ова донација смо једна у низу и да представља наставак добре и квалитетне сарадње Србије и Јапана, министар је подсетио да је у претходном периоду Влада Јапана донирала Сектору за ванредне ситуације Министарства опрему вредну готово пола милиона евра.

Према његовим речима, тај пројекат и даје траје и један велики део опреме је већ  испоручен.

„Захвални смо Јапану на оваквој врсти подршке која је од значаја не само за подизање нивоа безбедности грађана Србију, већ и за повећање безбедности, сигурности и ефикасности у обављању свакодневних задатака полицајаца“, рекао је министар.

Стефановић је указао да је са амбасадором Јапана у Београду  Такахаром разговарао и о настваку сарадње у области заједничког супростављања тероризму .

„Намеравамо да добра искуства и добра техничка решења која Јапан примењује покушамо да применимо и у Србији и на тај начин ојачамо наш безбедносни систем и учинимо да грађани наше земље буду безбеднији“, рекао је Стефановић.

Амбасадор Такахара одао је признање министру Стефановићу и МУП-у на посвећености коју показују у суочавању са великим приливом миграната.

„Веома ценимо одговорно и хумано опхођење Владе Републике Србије при суочавању са проблемом мигранта. Истовремено, свесни смо чињенице да Влада Србије носи велики терет. Стога Влада Јапана пружа подршку пројектима, како би овај терет умањила“, рекао је Такахара.

Према његовим речима донирана теренска возила омогућиће граничној полицији да ефикасније и са повећаном мобилношћу обезбеди граничне области, а комбијима брже превозе  мигранате којима је потребна заштита и нега.