Архива

Упућивање официра за везу ФРОНТЕКС-а, јасан сигнал ЕУ за додатно јачање сарадње

17.07.2017.
Министар Стефановић истакао је да ће се Република Србија и Министарство унутрашњих послова додатно заложити да сарадња у наредном периоду буде још интензивнија, са више заједничких активности, а све у циљу веће безбедности свих грађана Републике Србије и Европске уније...
Упућивање официра за везу ФРОНТЕКС-а, јасан сигнал ЕУ за додатно јачање сарадње
Упућивање официра за везу ФРОНТЕКС-а, јасан сигнал ЕУ за додатно јачање сарадње
Упућивање официра за везу ФРОНТЕКС-а, јасан сигнал ЕУ за додатно јачање сарадње

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић у разговору са извршним директором Европске агенције за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕКС) Фабрисом Леђеријем оценио је да је упућивање официра за везу ФРОНТЕКС-а у Београд, који ће имати мандат за све државе Западног Балкана, јасан сигнал Европске уније да постоји спремност за додатно јачање већ постојеће сарадње.

Министар Стефановић истакао је да ће се Република Србија и Министарство унутрашњих послова додатно заложити да сарадња у наредном периоду буде још интензивнија, са више заједничких активности, а све у циљу веће безбедности свих  грађана Републике Србије и Европске уније.

Извршни директор ФРОНТЕКС-а, Леђери нагласио је важност сарадње са Републиком Србијом и посебно похвалио учешће у регионалном систему раног упозоравања, као и достављање свих информација посредством мреже за анализу ризика.

Стефановић и Леђери констатовали су висок степен сарадње сарадње  Министарства и Агенције, посебно у домену анализе ризика од миграторних кретања.

На састанку је указано да се радни аранжман спроводи без већих проблема и да Министарство унутрашњих послова учествује у акцијама којима координира ФРОНТЕКС, као и да се у континуитету спроводе све активности предвиђене регионалним и ИПА пројектима где та Агенција учествује као имплементацони партнер.

Говорећи о приступном процесу Републике Србије у Европску унију и испуњењу активности из Поглавља 24 - правда, слобода и безбедност, Стефановић и Леђери сложили су се да је Министарство унутрашњих послова на доборм путу у испуњавању обавеза предвиђених европском агендом, али и да је неопходно још доста напора уложити у наредном периоду што ће захтевати блиску сарадњу МУП-а  и Агенције за граничну и обалску стражу Европске уније.

На састанку је било речи и о унапређењу сарадње Министарства унутрашњих послова са овом специјализованом агенцијом Европске уније након усвајања нове Уредбе Европског парламента и Савета којом је проширена надлежност Агенције, као и о унапређењу размене информација и пројектних активности.