Архива

Стефановић: Циљ Министарства смањење пропагирања радикланих идеологија

20.03.2017.
Стефановић: „Наш циљ је јасан, смањење пропагирања радикалних идеологија и спречавање регрутације потенцијалних терориста, пресецање канала финасирања и комуникације и осујећење сваке могућнопсти потенцијалног терористичког напада“…
Стефановић: Циљ Министарства смањење пропагирања радикланих идеологија
Стефановић: Циљ Министарства смањење пропагирања радикланих идеологија
Стефановић: Циљ Министарства смањење пропагирања радикланих идеологија
Стефановић: Циљ Министарства смањење пропагирања радикланих идеологија

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас на отварању радионице о превенцији насилног екстремизма и радикализма у Србији да је циљ Министарства да се смањи пропагирање  радикалних идеологија и додао да се на ратиштима у Ираку и Сирији налази 28 српских држављана.

„Наш циљ је јасан, смањење пропагирања радикалних идеологија и спречавање регрутације потенцијалних терориста, пресецање канала финасирања и комуникације и осујећење сваке могућности потенцијалног терористичког напада“, истако је Стефановић.

Министарство унутрашњих послова, како је навео, у претходном периоду уложило је значајне напоре да се рано открију особе које могу да учествују у радикализацији.

Стефановић је објаснио да је један од предлога Србије Европској унији био да се оснује регионални центар за дерадикализцију у оквиру кога би се новац улагао у рад са младим људима.

Министар полиције је указао да је Република Србија припремила акциони план Нацрта стратегије за превенцију и борбу против тероризма којим је предвиђено више стратегијских циљева.

Међу тим циљевима, како је прецизирао, су изградња безбедносне културе грађана, рана идентификација узрока и фактора који погодују ширењу радикализма и насилног екстремизма који воде ка тероризму, супротстављање стварању околности који погодују регрутацији младих за учешће у терористичким активностима, супротстављање коришћењу високотехнолошких система комуникације и дигитaлних мрeжa за ширење радикализације и насилног екстремизма.

Концепт полиције у заједници, према речима минстра Стефановића, важан је сегмент превенције, јер подразумева да полицајац разуме суштину заједнице у којој ради, да је у комуникацији са свим друштвеним факторима и да познаје своје грађане.

На тај начин, како је објаснио, биће у могућности да правовремено препозна проблем и благовременом реакцијом спречи да дође до најгорег.

„Ово је проблем читавог друштва и сви који хоће да помогну веома су добродошли. Мисија ОЕБС-а помаже српској полицији кроз обуке и израду стратегија“, рекао је Стефановић и додао да тероризам суштински гуши демократију и осећај сигурности код људи и чини да човек осећа немоћно и неспокојно.

Указавши да се одговор на изазове тероризма не може водити само на националном нивоу, Стефановић је истакао да је Република Србије одлучна да буде партнер бројним земљама света у борби против тероризма, од које не одустаје, не посустаје и не повлачи се.

Радионицу о превенцији насилог екстремизма у Србији организовала је Мисија ОЕБС-а у Србији, а поред министра Стефановића о значају ове теме говорили су амбасадор САД у Београду Кајл Скат, шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио и заменица шефа мисије Британске амбасаде у Србији Трејси Галагер.

Циљеви радионице су покретање дијалога међу актерима из читаве земље о томе како на нивоу заједница спречити насилни екстремизам у Србији, користећи мултиресорни приступ, као и јачање капацитета у Србији за делотворније спречавање и борбу против насилног екстремизма у свим његовим облицима, поштујући принципе ОЕБС-а и међународне обавезе.