Архива

Јасна порука: Насиље се неће толерисати

24.02.2017.
„Ово је тачка на којој сви као друштво можемо да постигнемо консензус, да будемо уједињени и да пошаљемо јасну поруку да нећемо трпети насиље, да ће се жене у Србији осећати безбедно. Полиција ће оштро поступати према насилницима, а судови ће их осуђивати на озбиљне затворске казне“, истакао је Стефановић...
Јасна порука: Насиље се неће толерисати
Јасна порука: Насиље се неће толерисати
Јасна порука: Насиље се неће толерисати
Јасна порука: Насиље се неће толерисати
Јасна порука: Насиље се неће толерисати

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка правде Нела Кубуровић обишли су данас  Сигурну кућу, где су поручили да држава неће толерисати насиље и да жртве у њој имају јак ослонац.

„Треба да урадимо све што је могуће да насиље престане, да сви насилници схвате да постоји снажан одговор државе против насиља у породици“, нагласио је Стефановић и  рекао да заједничким радом надлежних институција на новом Закону о спречавању насиља у породици, као и активностима полиције, тужилаца и судова на терену, држава шаље поруку да ће сваким актом, чином и гестом учинити да  насиље престане.

„Ово је тачка на којој сви као друштво можемо да постигнемо консензус, да будемо уједињени и да пошаљемо јасну поруку да нећемо трпети насиље, да ће се жене у Србији осећати безбедно. Полиција ће оштро поступати према насилницима, а судови ће их осуђивати на озбиљне затворске казне“, истакао је Стефановић.

Почетком недеље, како је навео, отпочео је процес обуке кроз који ће, на Криминалистичко полицијској академији, проћи више од 400 полицајаца и исто толико тужилаца и судија, како би у пуном капацитету били спремни да примењују овај закон.

Поручивши да држава неће толерисати оне који мисле да могу некажњено да повређују жене и да ће бити ослонац свакој жртви, Стефановић је нагласио значај

превентивног рада са децом у основним и средњим школама, како би схватили да  насиље није само физичко, већ да може да буде и вербално и економско.

Изразивши  захвалност координаторки Саветовалишта против насиља у породици Весни Станојевић, министар је указао да је она својим радом учинила да сигурна кућа буде светионик наде, у којем су жртве насиља нашле снагу и подршку потребну да покрену поново свој живот и обезбеде бољу будућност за своју децу.

Министарка правде Нела Кубуровић указала је на то да Влада Србије пружа пуну подршку имплементацији Закона о спречавању насиља у породици, а да Министарство унутрашњих послова и Министарство правде раде ужурбано како би  закон ефикасно почео да се примењује 1. јуна 2017. године.

„Данас смо имали прилику и да пружимо подршку жртвама насиља у породици и да им укажемо на оно што их очекује са новим законом, који су то видови подршке и помоћи која им се пружа“, рекла је Кубуровић.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић истакла је да је долазак министара полиције и правде у Сигурну кућу пружио осећај подршке женама које су смештене у њој, али и њиховој деци, и показао им да држава ради на томе да помогне жртвама насиља уопште, а поготово жртвама насиља у породици.