Архива

Ребић апеловао на возаче да праве чешће паузе током вожње

28.07.2017.
Директор полиције Владимир Ребић апеловао је данас на возаче, посебно стране држављане који транзитирају кроз Србију, да праве чешће паузе током вожње и истакао да као узрок значајног броја саобраћајних незгода са најтежим последицама преовлађује управо умор возача...
Ребић апеловао на возаче да праве чешће паузе током вожње
Ребић апеловао на возаче да праве чешће паузе током вожње
Ребић апеловао на возаче да праве чешће паузе током вожње
Ребић апеловао на возаче да праве чешће паузе током вожње

Директор полиције Владимир Ребић апеловао је данас на возаче, посебно стране држављане који транзитирају кроз Србију, да праве чешће паузе током вожње и истакао да као узрок значајног броја саобраћајних незгода са најтежим последицама преовлађује управо умор возача.

„На аутопутевима у Републици Србији, од укупног броја погинулих лица, око 45 одсто су страни држављани, при чему половина њих погине током летње туристичке сезоне“, прецизирао је Ребић, који је на граничном прелазу Хоргош присуствовао акцији „Вози одморан“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и амбасадом Турске у Београду. 

Према његовим речима значајан број страдалих путника странаца је из Републике Турске, због чега је, како је навео, ову кампању подржала и турска амбасада која је у последњих неколико година значајан сарадник Министарства унутрашњих послова у области безбедности саобраћаја и смањења саобраћајних незгода са смртним последицама.  

Истакавши да Закон о безбедности саобраћаја прописује да возач не сме да управља возилом ако је у толикој мери уморан да није способан да безбедно управља возилом, Ребић је указао да за путничка возила не постоји норма која ограничава време управљања.

„Због тога, Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, спроводи различите активности и  превентивно делује на возаче, кроз подизање свести о последицама које може изазвати умор и о значају прављења чешћих пауза током вожње“, навео је директор полиције.

Ребић је апеловао на возаче да се, посебно током туристичке сезоне, стриктно придржавају саобраћајних прописа, посебно норми везаних за ограничење брзине кретања и коришћење сигурносних појасева.

Директор полиције је најавио да ће Министарство унутрашњих послова у наредном периоду интензивирати контролу коришћења сигурносних појасева како на предњим, тако и на задњим седиштима.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић указала је да та агенција у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, кампању „Вози одморан“ спроводи већ другу годину.

Она је објаснила да се у кампању ове године укључила и амбасада Турске, која је на тај начин, како је оценила, показали одговорност према нашој држави и својим грађанима.

Саветник у амбасади Турске Анил Кајалар захвалио се српским државним органима на одличној сарадњи истакавши уверење да ће она успешно бити настављена и у будућности.

У оквиру акције „ Вози одморан“, возачима на граничном прелазу Хоргош подељени су флајери којима се на више различитих језика апелује на возаче да праве паузе током вожње и да возе одморни.