Архива

СУК два месеца пре писма Јовановића започео поступак контроле

10.05.2017.
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић показала је данас документа Сектора унутрашње контроле из којих се јасно види да је та организациона јединица Министарства, два месеца пре него што је Звездан Јовановић упутио писмо министру Небојши Стефановићу, поступала по притужби мајке Немање Јовановића...
СУК два месеца пре писма Јовановића започео поступак контроле
СУК два месеца пре писма Јовановића започео поступак контроле
СУК два месеца пре писма Јовановића започео поступак контроле
СУК два месеца пре писма Јовановића започео поступак контроле

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић показала је данас документа Сектора унутрашње контроле из којих се јасно види да је та организациона јединица Министарства, два месеца пре него што је Звездан Јовановић упутио писмо министру Небојши Стефановићу, поступала по притужби мајке Немање Јовановића.

„Била сам у праву кад сам пре два дана рекла да је Балша Божовић лажов и да треба да се извини грађанима Србије за лажи које је изговорио. Три дана лаже да би зарадио неки политички поен. Срамно и неморално и ја ћу вам сада то документовати“, рекла је Поповић Ивковић.  

Она је указала да се мајка Немање Јовановића обратила 30. новембра прошле године Сектору унутрашње контроле мејлом, у којем се притужује на рад једног полицијског службеника према њеном сину.

Имајући у виду да притужба није била потпуна, како је објаснила, СУК је 2. децембра затражио да допуни притужбу. 

Државни секретар је додала да се мајка Немање Јовановића поново обратила СУК-у 5. децембра, документом којим прецизније и подробније описује догађај.

Поповић Ивковић је истакла да су сва та документа заведена у Сектору унутрашње контроле.

„Након тога, Сектор унутрашње контроле 15. децембра, пуна два месеца пре него што ће Звездан Јовановић упутити писмо министру Стефановићу, затражио је од Полицијске управе у Новом Саду да испита наводе из притужбе мајке Немање Јовановића“, рекла је Поповић Ивковић.

Она је додала да је министар Стефановић, када је примио писмо Звездана Јовановића, поштујући законе Републике Србије то проследио надлежном тужилаштву.

Поповић Ивковић је истакла да се из свега тога види да је посланик Демократске странке Балша Божовић, зарад стицања политичких поена, претходних дана изнео низ неистина и да због тога треба да се извини грађанима Србије.

„У Министарству унутрашњих послова ради 99 одсто часних, честитих, професионалних и одговорних полицајаца, који савесно и у интересу грађана Републике Србије обављају своју дужност. Само мањина се огреши о полицијску значку, а о њиховој кривици не одлучује министар, ни запослени у Министарству, већ суд, који једини имао право да пресуди да ли је неко крив или није“, нагласила је Поповић Ивковић и додала да МУП неће дозволити да било ко из Демократске странке неистинама свакодневно урушава углед полиције.

Поповић Ивковић је навела да новинари показану документацију могу тражити од Министарства унутрашњих послова на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја. 

Начелник Сектора унутрашње контроле Милош Опарница навео је да је одговор СУК-у, по њиховом захтеву из Полицијске управе у Новом Саду, стигао у јануару и да је садржао низ нелогичности, због чега је извршена превентивна контрола у Полицијској станици Бачка Паланка.

„Нису обавили разговор ни са једним очевидцем наведеног догађаја, зато је извршена превентивна контрола која је започета пре него што је писмо дошло. Сектор унутрашње контроле није поступао на основу писма Звездана Јовановића већ је поступао у оквиру своје надлежности. Реч је о контроли примене законитости и примене полицијских овлашћења од стране полицијских службеника у Бачкој Паланци“, рекао је Опарница.

Опарница је нагласио да су у погледу кривичне пријаве  све консултације обављене  са надлежним основним тужиоцем у Бачкој Паланци, који је квалификовао кривично дело и којем је достављен сав материјал.

„Комплетна документација у вези са применом полицијских овлашћења такође се налази у тужилаштву које ће донети релевантну одлуку, казао је Опарница.