Архива

Успостављање сигурног сајбер простора није могуће без активног учешћа свих држава

24.05.2017.
Стефановић: „Све државе треба да сарађују и спроводе одговарајуће кораке како би се обезбедио адекватан ниво информационе безбедности, извршила припрема за одбрану од напада и подигла свест грађана о ризицима“...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас на Међународној конференцији о питањима безбедности која се одржава у Русији, да је високотехнолошки криминал, после тероризма можда и највећа претња по глобалну безбедност и да се на њега мора пружити заједнички одговор.

У повезаном сајбер простору постоје велике могућности за извођење сајбер напада чији обим и интензитет могу веома велики“, рекао је Стефановић на конференцији чија је овогодишња тема „Улога савремених технологија у међународној информатичкој безбедности и мере за њено очување“.

Подсетивши на недавни „rensomver“ напад који је блокирао око 200.000 рачунара широм света, Стефановић је истакао да тај напад у Србији није угрозио критичну инфраструктуру и да је пријављено само неколико изолованих случајева.

Упркос томе, како је навео, надлежнe службе одмах су упозориле грађане и институције које мере би требало да предузму како би повећали заштиту својих рачунара.

Министар је оценио да информациона безбедност постаје веома важан фактор у међународним односима, као и да успостављање сигурног сајбер простора није могуће без активног учешћа многих актера.  

Све државе треба да сарађују и спроводе одговарајуће кораке како би се обезбедио адекватан ниво информационе безбедности, извршила припрема за одбрану од напада и подигла свест грађана о ризицима“, поручио је Стефановић.

Према његовом мишљењу, државе треба да сарађују, посебно у успостављању ефикасних и одговорних механизама за размену информација, упозорења и обавештења о инцидентима у сајбер простору.

Морамо одредити контакт тачке и учинити информације лако доступним. Посебан фокус треба да буде на заштити критичне инфраструктуре, а нарочито ако инциденти имају утицаја на више држава“, навео је српски министар полиције.

Указавши да претње у сајбер простору могу доћи са било које стране, Стефановић је указао на то да велики проценат случајева сајбер криминала у Србији, осим од наших, долази и од грађана суседних држава.

У овим случајевима, сарадња полицијских јединица које се боре против сајбер криминала је веома важна и мора се унапређивати. Србија је потписница Будимпештанске конвенције о сајбер криминалу и има доста успеха у борби против ове врсте криминалитета“, рекао је Стефановић и нагласио да је организациона јединица за борбу против сајбер криминала Министарства унутрашњих послова релативно често укључена у синхронизоване међународне операције.

Република Србија, како је рекао, гради капацитете за откривање напада у сајбер простору, идентификовање нападача и брзо реаговање, али је и даље, као и много развијеније земље, подложна претњама из сајбер простора.

Указавши да је ситуација у области информационе безбедности у Србији много боља него раније, Стефановић је подсетио да је у јануару 2016. године усвојен Закон о информационој безбедности, којим се по први пут системски уређује ова област, као и да је Влада Србије образовала Тело за координацију послова информационе безбедности.