Архива

У две одвојене акције ухапшено одговорно лице ЈП Ресавица и криминална група осумњичена за трговину људима

19.04.2017.
Стефановић: „Ове акције су показатељ одлучности Републике Србије да се обрачуна са корупцијом, организованим и свим осталим видовима криминала. Показали смо да нико не може бити заштићен или повлашћен на било који начин, нити ће га функција штитити уколико се огрешио о закон“...
ministar Nebojsa Stefanovic

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је полиција у две одвојене акције ухапсила одговорно лице Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ С.Џ. осумњиченог за примање мита, као и осмочлану организовану криминалну групу која се терети за трговину људима.

„Ове акције су показатељ одлучности Републике Србије да се обрачуна са корупцијом, организованим и свим осталим видовима криминала. Показали смо да нико не може бити заштићен или повлашћен на било који начин, нити ће га функција штитити уколико се огрешио о закон“, истакао је министар полиције.

***********

У наставку акције на сузбијању корупције у јавним предузећима, припадници Министарства унутрашњих послова - Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су С. Џ. (1965), одговорно лице Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ – Ресавица, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита.

Сумња се да је С.Џ. као одговорно лице овог предузећа, крајем 2016. и почетком 2017. године, од једне особе која је у сродству са извршним повериоцем ЈП ПЕУ „Ресавица“ захтевао новац како би потписао налог за плаћање, као лице одговорно за располагање новчаним средствима извршног дужника ЈП ПЕУ „Ресавица“ и поступио по правоснажној и извршној пресуди Вишег суда у Јагодини, којом се усваја тужбени захтев поверица против „Ресавице“.

Осумњичени С.Џ. је иначе у складу са својим овлашћењем и био у обавези да то изврши.

Након исплате 38.948.043,19 динара на име пресуде суда, осумњичени је на основу претходног договора, од оштећеног данас у кући повериоца примио мито у износу од 30.000 евра, када је и ухапшен.

                                                                                         **********

Припадници Министарства унутрашњих послова - Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, након вишемесечне истраге усмерене на откривање кривичних дела у вези са кријумчарењем људи, данас су на подручју Београда, у сарадњи са колегама из Београда, Крагујевца, Крушевца и Краљева, ухапсили осмочлану организовану криминалну групу осумњичену за трговину људима.

Ухапшени су Д.И. (1969), М.Ђ. (1980), Б.К. (1993), И.М. (1984), С.Р. (1989), Н.Б. (1979), Р.Ј. (1958) и држављанин Авганистана М.С.К. (1994), док се за двојицом чланова ове организоване криминалне групе интензивно трага.

Постоје основи сумње да су организатори и чланове организоване криминалне групе, у дужем периоду омогућили транзит од близине државне границе Србије са Бугарском и смештај на подручју Београда за преко 200 ирегуларних миграната.

Сумња се да је ова организована криминална група ирегуларне мигранте, који су на недозвољен начин ушли на територију Србије из правца Бугарске, проналазила посредством држављанина Авганистана М.С.К. који борави на подручју Београда.

Након тога, група је организовала њихов прихват у близини државне границе Србије са Бугарском, транзит преко територије Србије и привремени смештај у Београду, у циљу њиховог даљег илегалног пребацивања ка земљама Европске уније.

За транзит илегалних миграната чланови ове групе наплаћивали су око 250  евра по мигранту, као и новчану накнаду за обезбеђивање њиховог смештаја у Београду.

Сви осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени Тужилаштву за организовани криминал.