Архива

Уништено више од 18.000 комада оружја које је запленила полиција или које је предато током процеса легализација

21.07.2017.
Стефановић: Подсећам да је у току још један процес легализације, и позивам грађане, који у свом поседу имају илегално оружје, да га донесу у најближу полицијску станицу и да га предају, како би оно било уништено. Ово је тренутак у коме грађани, без кривичне одговорности, у току трајања легализације, могу да донесу оружје у полицију и да се реше тог терета...
Уништено више од 18.000 комада оружја
Уништено више од 18.000 комада оружја
Уништено више од 18.000 комада оружја
Уништено више од 18.000 комада оружја
Уништено више од 18.000 комада оружја
Уништено више од 18.000 комада оружја

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је данас уништавању више од 18.000 комада  малокалибарског и лаког наоружања, које је запленила полиција или које је предато током процеса легализација, које су спровођене у ранијем периоду.  

„Данас уништавамо преко 18.000 комада пиштоља, пушака, аутоматских пушака и митраљеза. Прецизније 7.448 пиштоља, 589 револвера, 1.723 пушке, 3.040 сачмарице, 916 аутоматских пушака и 66 митраљеза, стартног оружја, ваздушног и другог оружја, механизама за брављење“, прецизирао је Стефановић у Центру за рециклажу у Железнику.

Стефановић је истакао да Министарство, у сарадњи са УНДП-ом и SEESAC-ом, ову активност спроводи како би наша земља била безбеднија и како би се илегално  оружје склонило са улица.

Подсетивши да је у току још један процес легализације, министар је позвао грађане, који у свом поседу имају илегално оружје, да га донесу у најближу полицијску станицу и да га предају, како би оно било уништено.

„Ово је тренутак у коме грађани, без кривичне одговорности, у току трајања легализације, могу да донесу оружје у полицију и да се реше тог терета“, нагласио је Стефановић и упозорио да су за поседовање илегалног оружја, предвиђене казне до  12 година затвора.

Зато је, како је оценио, важно да људи знају да такву врсту одговорности не треба да носе,  да треба да предају оружје и да избегну могућу кривичну одговорност и тешке последице по животе грађана Србије.

Министар је нагласио да треба да учинимо све да наша земља буде сигурнија и спречимо да илегално оружје буде део извршења неког кривичног дела или неке криминалне групе.

Стефановић се свим међународним партнерима захвалио на подршци и финансијској помоћи, изразивши наду да ће се сарадња наставити и у будућности.

Отправник послова Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да овакве акције помажу да Србија буде безебедније место и да ће ЕУ наставити да пружа подршку, јер је њен циљ да Европа као континент буде безбедније место.

Бенедикт је захвалио министру Стефановићу и припадницима Министарства на свему што предузимају да Србија буде безбеднија.

Координатор УНДП-а у Србији Карла Херши истакла је да одржив развој није могућ без мира и додала да је ова акција део шире агенде чији је циљ боља и већа безбедност.