Архива

Стефановић: Полиција за шест месеци запленила преко две тоне наркотика и открила 3.441 кривично дело у вези са опојним дрогама

13.09.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, представљајући пред Одбором за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије извештај о раду Министарства унутрашњих послова, изјавио је данас да је полиција у првих шест месеци ове године запленила две тоне и 135 килограма наркотика и 274.648 комада дроге, троструко више у односу на исти период прошле године, када је заплењено око 702,5 килограма...
Министар Стефановић на Одбору за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије
Министар Стефановић на Одбору за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије
Министар Стефановић на Одбору за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије


Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је полиција у првих шест месеци ове године запленила две тоне и 135 килограма наркотика и 274.648 комада дроге, троструко више у односу на исти период прошле године, када је заплењено око  702,5 килограма.

Стефановић је представљајући пред Одбором за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије извештај о раду Министарства унутрашњих послова за период од јануара до јуна ове године, истакао да је у том периоду откривено 3.441 кривично дело у вези са опојним дрогама, за око десет одсто више него у истом периоду прошле године.

Министар је рекао да је у извештајном периоду на подручју Републике Србије почињено 43.047 кривичних дела, око 6,1 одсто мање него у истом периоду 2016. године и додао да је полиција поднела кривичних  пријава против више 24.022 особе.

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године забележено је 11,8 одсто мање имовинских кривичних дела.

Стефановић је истакао да се у првих шест месеци 2017. године у односу на исти период прошле, бележи смањење кривичних дела против живота и тела, за 8,8 одсто.

„Смањен је број тешких убистава са 24 на 20, убистава са 27 на 18, тешких убистава у покушају са 19 на 13 и убистава у покушају са 48 на 43», прецизирао је министар и додао да је број кривичних дела наношења тешких телесних повреда мањи за 11,1  одсто.

Говорећи о активностима припадника Министарства у борби против корупције, Стефановић је навео да је у извештајном периоду полиција открила 876 кривичних дела међу којима преовладавају злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба овлашћења у привреди, примање и давање мита, трговина утицајем.

Он је додао и да је полиција поднела 504 кривичне пријаве за коруптивна кривична дела против 706 особа.

Министар је нагласио да је остварено стабилно стање безбедности на државној граници и у приграничном подручју и додао да су због илегалног преласка државне границе прекршајне пријаве поднете против 694 особе, међу којима је највише држављана Авганистана и  Пакистана.

У периоду од јануара до јуна, пре почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, почињена су 3.253 кривична дела насиља у породици, што је за 15,8 одсто више у односу на исти период 2016. године.

„Држава је предузела кораке у борби против насиља у породици доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици, али и обукама коју су прошли полицијски службеници, тужиоци и судије“, рекао је Стефановић.

Када је реч о безбедности у саобраћају, Стефановић је истакао да је у првој половини ове године смањен је број саобраћајних незгода са погинулим и повређеним.

Према његовим речима, број погинулих у саобраћајним незгодама смањен  је у односу на прву половину 2016. године за 5,8 одсто, а такође је смањен и број повређених.

У првој половини 2017. године, како је рекао, почињено је 451 кривично дело над полицијским службеницима, 19 одсто мање него прошле године у истом периоду.

Стефановић је нагласио да је Министарство унутрашњих послова у првој половини ове године запослило 407 нових полицијских службеника који су завршили Основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Криминалистичко полицијску академију и који се баве оперативним радом.

Министар је рекао да је су на Владином Одбору за правни систем и државне органе усвојени Нацрти закона о азилу и привременој заштити, Нацрт закона о јединственом матичном броју грађана и Нацрт закона о ДНК регистрима.

Пред Одбором за за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије разматран је и извештај Министарства унутрашњих послова о раду у периоду од октобра до децембра 2016. године.

Стефановић је истакао да је у том периоду полиција запленила тону и 816,2 килограма наркотика, двостуко више у односу на исти период 2015. године.

Министар је додао и да је полиција у последња три месеца 2016. године открила 2.242 кривичних дела у вези са опојном дрогом, 27 одсто више него у истом периоду 2015.
 
Према његовим речима, укупан криминал на територији Републике Србије у извештајном периоду у односу на исти период 2015. године смањен за око 4,2 одсто.