Архива

Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ

27.06.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на састанку земаља учесница регионалне МАРРИ иницијативе у Београду, да је Србија спремна да преузме део терета мигрантске кризе, али да и даље чека конкретне смернице од Европске уније везане за однос према економским мигрантима и како да будемо ефикаснији у реадмисији, поготово са земљама са којима Србија и неке државе ЕУ немају споразуме...
Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ
Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ
Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ
Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ
Стефановић: Трајно и одрживо решење је заједнички циљ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на састанку земаља учесница регионалне МАРРИ иницијативе у Београду, да је Србија спремна да преузме део терета мигрантске кризе, али да и даље чека конкретне смернице од Европске уније везане за однос према економским мигрантима и како да будемо ефикаснији у реадмисији, поготово са земљама са којима Србија и неке државе ЕУ немају споразуме.

„Проблем мигрантске кризе са којом се сви ми, у већој или мањој мери већ неколико година суочавамо, постаје хроничан, без икаквих конкретних изгледа да би ускоро могао бити решен и превазиђен. Штавише мислим да смо сви свесни да ће у нашем животном веку мигрантска криза постати свакодневна појава и да ће наставити да постоји на европском континенту. Зато морамо да чујемо одговор од Европе шта ћемо радити ако број миграната у будућности буде већи“ рекао је министар Стефановић.

Српски министар полиције је истакао да верује да је заједнички циљ свих учесница МАРРИ иницијативе да се коначно пронађе трајно и одрживо решење за проблем илегалних миграција, трговине људима и великог броја избеглица на балканској рути.

„Борба против кријумчарења и трговине људима је озбиљан проблем који и даље представља велики безбедносни изазов за овај регион. Од почетка мигрантске кризе у Србији смо ухапсили више од две хиљаде људи који су се бавили организацијом илегалног преласка границе и кријумчарењем.  Заједничке патроле војске и полиције на нашим границима су од лета прошле године одвратиле велики део миграната који су хтели илегално да пређу границу. Фактички, први контакт са Србијом им је кршење закона, али смо сви на овој рути послали јасну поруку да долазак на територију Балкана не може да буде хајдучија и не може да буде организовано кршење закона држава од, рецимо, Грчке до Немачке“, нагласио је Стефановић.

Како је додао треба да будемо поноси што нисмо дозволили било какав већи инцидент, избијање неке здравствене епидемије или угрожавањe становништва на „балканској рути“ .

„У Републици Србији се тренутно налази нешто мање од 6.000 миграната који су смештени у прихватне центре. То је број миграната које можемо да примимо на својој територији, да им пружимо пристојан смештај и храну, кров на главом и целокупну здравствену заштиту. Оно  са чим се ми суочавамо, јесте да ови људи не желе да остану у Србији. То је важна порука коју они нама шаљу и траже да наставе путовање ка западној Европи. То су питања на које морамо заједно да пронађемо одговор и да кажемо мигрантима шта они могу да очекују тим поводом“, објаснио је министар Стефановић.

Стефановић је подсетио и да је мигрантска криза са собом донела још један изазов – трговину људима.

„То је дело које нисмо имали у великом обиму на нашој територији, али смо имали неколико случајева које је криминалистичка полиција пратила и ухапсила организаторе“, додао је Стефановић.

На крају, он је истакао да Република Србија пружа пуну подршку раду МАРРИ иницијативи и да ће, као и током једногодишњег председавања наше земље овом организацијом које се данас завршава, бити поуздан партнер у свим регионалним активностима које доприносе јачању стабилности, безбедности и просперитета на западном Балкану.