Архива

Од почетка примене Закона о насиљу у породици полиција донела 2.626 хитних мера

20.07.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Набојша Стефановић изјавио је данас да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици полиција донела 2.626 хитних мера, од чега 910 мера привременог удаљења починилаца из стана и 1.716 мера којима им је забрањено да контактирају жртву и да јој прилазе...
Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици
Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици
Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици
Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици
Прва седница Савета за сузбијање насиља у породици

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Набојша Стефановић изјавио је данас да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици полиција донела 2.626 хитних мера, од чега 910 мера привременог удаљења починилаца из стана и 1.716 мера којима им је забрањено да контактирају жртву и да јој прилазе.

Стефановић је на конференцији за новинаре, након прве седнице Савета за сузбијање насиља у породици, указао да су у 56 случајева насилници прекршили мере које им је изрекао суд, због чега су осуђени на 60 дана затвора.

„То показује да постоје људи, којима ни судске, ни полицијске мере, па чак и претња затвором, нису биле довољне да се суздрже од приласка жртви и да покушају поново да почине насиље“, додао је Стефановић.  

Полицијски службеници, како је рекао, у последњих седам дана, извршили су 1.918  обилазака центара за социјални рад у свим градовима и општинама у Србији, а запослени у тим установама у 37 случајева обратили су се полицији за присуство њиховим службеним просторијама.

„Учинићемо све што будемо могли и наши људи ће бити присутни где год буде требало“, рекао је Стефановић и истакао да без озбиљног ангажовања целог друштва и превентивног деловања неможемо направити значајнији напредак.  
 
Према његовим речима, неопходно је мењање свести, првенствено кроз образовни систем, због чега Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Министарством просвете од септембра почиње са едукацијом ученика четвртог и шестог разреда о томе шта је насиље, какве врсте насиља постоје, због чега морамо да се боримо против њега и колики је то друштвени проблем.

Указавши да у последњих десет година број жртва насиља из године у годину мало варира и да је највише убијених било 2009., 2011. и 2013. године,  Стефановић је навео да нови Закон о породичном насиљу, који се примењује 50 дана, даје инструменте да се такво стање поправи, уз свеобухватне промене на пољу превентиве.

Министар је подсетио да се жртве насиља у сваком тренутку, бесплатно могу обратити полицији на број 0800100600, који је Министарство унутрашњих послова отворило у оквиру Оперативног центра.

Према његовиим речима број пријављених случајева насиља у породици показује да су се жене охрабриле, да имају више снаге да насилнике пријаве и да очекују решење и помоћ.

„Наш посао је да ту помоћ пружимо и сигуран сам да ће и рад Савета допринети да смањимо број жртва и повећамо осећај безбедности“, закључио је Стефановић.

Министарка правде и председница Савета за сузбијање насиља у породици Нела Кубуровић, указала је да су у оквиру свих тужилаштава формиране групе за координацију, у чијем раду поред тужилаца учествују специјализовани полицијски службеници и представници центара за социјални рад.

Указавши да ова тела у складу са Законом о спречавању насиља у породици имају обавезу да се састају најмање једном у 15 дана и да разматрају сваки конкретан  случај, Кубуровић је навела да је за првих 40 дана примене Закона израђено 600 индивидуланих планова за заштиту жртве.

„Разматрано је 2.430 случајева насиља у породици, тужилаштва су изрекла близу 1.800 хитних мера, од чега су судови усвојили 1.300 мера забране приласка жртви и удаљења насилника из стана“, прецизирала је министарка правде.

Према њеним речима, Републичко јавно тужилаштво формирало је ад хок комисије, чији је задатак да преиспитају случајеве који су у току, а који су ушли у поступка пре доношења закона, како би и полиција, центри за социјални рад и тужиоци заједнички могли да утврде да ли постоји још неки случај у коме је изражен висок степен ризика и сачине индивидулани план заштите.
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је Влада Републике Србије спремна да се избори са насиљем у породици и да уз ефикасну примену Закона сузбије насиље над женама, децом и немоћним лицима.