Архива

Томашевић: Циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности

25.09.2017.
Помоћница министра унутрашњих послова и начелница Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић изјавила је данас у Аранђеловцу да је циљ Министарства унутрашњих послова Републике Србије да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности, да оснажи жене и повећа њихову заступљеност како у оперативном саставу полиције, тако и на руководилачким позицијама...
Томашевић: Циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности
Томашевић: Циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности
Томашевић: Циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности
Томашевић: Циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности

Помоћница министра унутрашњих послова и начелница Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић изјавила је данас у Аранђеловцу да је циљ Министарства унутрашњих послова Републике Србије да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности, да оснажи жене и повећа њихову заступљеност како у оперативном саставу полиције, тако и на руководилачким позицијама.

Томашевић је на отварању семинара – Обука високих руководилаца Министарства унутрашњих послова о питањима родне равноправности,  прецизирала да 23,5 одсто od укупног броја запослених у МУП-у чине жене.

„На руководећим положајима у Министарству унутрашњих послова налази се скоро 15 одсто жена, док 11 процената њих примењује полицијске мере и овлашћења. Када је реч оперативном саставу, жене су најзаступљеније у Јединици за обезбеђење одређених личности и објеката“ рекла је Томашевић и каo позитиван пример истакла начелницу Полицијске управе Крагујевац, која је недавно изабрана на конкурсу.

Помоћница министра је рекла да је један од задатака МУП-а да оснажи жене да буду што више заступљене у оперативном саставу, да примењују полицијске мере и овлашћења, али исто тако да буду и руководиоци.

„Ми се трудимо да родна перспектива буде примећена и кроз процес селекције и регрутације, као и кроз процес каријерног напредовања и обуке. Приметно је да се на конкурсима за основну полицијску обуку, као и за упис на Криминалистичко-полицијску академију, пријављује све већи број жена. Резултати које оне остварују на обукама из године у годину све су бољи, тако да више није реткост да жена буде најбољи кандидат међу свим полазницима Центра за основну полицијску обуку“ рекла је Томашевић.

Помоћница министра се захвалила Влади Шведске, шведској полицији и шведској Агенцији за међународни развој и сарадњу (СИДА) на стручној и финансијској помоћи и подршци у реализацији пројекта „Развијање родне агенде у Министарству унутрашњих послова“, али и на свим осталим реформским пројектима који се спроводе у оквиру програма „Развој Министарства унутрашњих послова Републике Србије 2016. – 2018.“.

Томашевић је објаснила да пројекат „Развијање родне агенде у Министарству унутрашњих послова“ има четири циља - унапређење система једнаких могућности, заштитu од дискриминације и сексуалног узнемиравања, оснаживање жена у полицији кроз формирање мреже жена и родно сензибилисање руководиоца.

Заменик амбасадора Краљевине Шведске Јоаким Верн указао је да се у овој  години обележава 100 година дипломатских односа између Србије и Шведске и истакао да је та земља чврсто опредељена да подржи Србију у процесу приступања Европској унији, кроз овакве и сличне развојне пројекте.

„Програм родне равноправности има корене у резолуцији 1325 Савета безбедности Уједиnjених нација, јер само жене и мушкарци заједно могу допринети одрживом светском миру“, рекао је Верн.

Он је указао да је за родну равноправност веома битан фактор обука високих руководилаца, јер су они кључни носиоци промене ставова у својим организацијама.

Руководилац програма „Развој Министарства унутрашњих послова Републике Србије 2016. – 2018.“ Макс Лутеман нагласио је да је родна равноправност кључна компонента сва четири пројекта које се спроводе у оквиру програма и да је успостављање родне агенде неодвојиви део реализације циљева сва четири пројекта.