Архива

Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке

02.08.2017.
Стефановић: „Ово је једна од ретких прилика у којој можете да доживите овако нешто из прве руке и да видите колико је сложен посао који обављају људи из Хеликоптерске јединице. За њих и све остале припаднике Министарства који штите животе грађана Републике Србије и задатке обављају у најсложенијим условима, овакве ситуације су свакодневица, у којој не размишљају о себи, већ о томе како да помогну људима који су на терену“...
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке
Хеликоптерскa јединицa увек спремна да извршава задатке

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић био је данас у радној посети Хеликоптерској јединици  Министарства унутрашњих послова, и као члан посаде учествовао у вежби гашења пожара коју је на реци Сави код Остружнице извела та јединица.

„Ово је једна од ретких прилика у којој можете да доживите овако нешто из прве руке и да видите колико је сложен посао који обављају људи из Хеликоптерске јединице. За њих и све остале припаднике Министарства који штите животе грађана Републике Србије и задатке обављају у најсложенијим условима, овакве ситуације су свакодневица, у којој не размишљају о себи, већ о томе како да помогну људима који су на терену“, рекао је Стефановић након вежбе.

Министар је подсетио да је Хеликоптерска јединица, заједно са ватрогасцима спасиоцима, полицајцима, жандармима и припадницима других јединица полиције и војске имала запажену улогу у свакодневном спашавању људских живота током мајских поплава 2014. године.

Стефановић је одао признање Хеликоптерској јединици, чији су припадници, како је навео, можда најмање експонирани од свих припадника Министарства унутрашњих послова, али вуку „лавовски део посла“ и логистичка су подршка за све задатке које остале јединице извршавају.

„Педесет година постојања показује озбиљну традицију, велико искуство“, истакао је Стефановић и додао да о посвећености раду запослених у овој јединици говори и чињеница да су хеликоптери увек у одличном стању и спремни за извршење задатака.

„Ови људи, као и сви остали запослени у полицији, живе за свој посао. Томе морамо увек одати дужно признање. Зато данас, на Дан Светог Илије, заштитника летача, хоћемо да покажемо јавности колико дугујемо овим момцима и колико је важно да оваква јединица постоји“, нагласио је министар.

Стефановић је најавио да ће крајем следеће, односно почетком 2019. године, јединица добити три нова хеликоптера, Airbus H-145, чиме ће се она значајно модернизовати.

Министар се захвалио припадницима Хеликоптерске јединице на подршци коју пружају осталим организационим јединицама у борби против организованог криминала, спашавању људи и имовине, заштити и гашењу пожара...

Командант Хеликоптерске јединице Владан Косић истакао је да је кроз хеликоптере ове јединице од оснивања прошло 200.000 људи, да су у само једном дану евакуисали 2.000 људи са поплављених подручја, доставили више стотина тона материјала, помоћи и робе, и да је иза њих више десетина сати летења.

Косић је указао да Хеликоптерска јединица, чија историја датира од априла 1967. године, у свом саставу има седам ваздухопловних организација.

Командант Косић је министру Стефановићу, директору полиције Владимиру Ребићу, директорки Директората за цивилно ваздухопловство Мирјани Чизмаров, као и заслужним јединицама Министарства унутрашњих послова уручио плакете у знак захвалности на подршци и сарадњи.