Архива

Светски дан цивилне заштите

01.03.2017.
Поводом обележавања Светског дана цивилне заштите помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је тренутно у систему републичких јединица цивилне заштите ангажовано 2.000 људи и постоји велико интресовање грађана да постану део тог система...
Светски дан цивилне заштите
Светски дан цивилне заштите
Светски дан цивилне заштите
Светски дан цивилне заштите
Светски дан цивилне заштите

Поводом обележавања Светског дана цивилне заштите помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је тренутно у систему републичких јединица цивилне заштите ангажовано 2.000 људи и постоји велико интресовање грађана да постану део тог система.

„Протекле три године почели смо да подижемо цивилну заштиту у Републици Србији. Формирали смо Републичке јединице цивилне заштите, а шири се и идеја о њиховом формирању и на локалном нивоу, што свакако поздрављамо, јер нам је циљ да у наредним годинама цивилна заштита у Републици Србији буде много јача“, рекао је  Марић након отварања семинара који је организовао Сектор за ванредне ситуације у сарадњи са Иницијативом за превенцију и спремност у случају катастрофа за регион Југоисточне Европе (DPPI SEE).

Према његовим речима, циљ семинара је да се омогући државама чланицама DPPI да  међусобно размене искуства везана за успостављање система заштите и спасавања на локалном нивоу, да сагледају активности које је потребно спровести у циљу подизања капацитета локалне заједнице за брзо, организовано и планско учешће у заштити и спасавању.

 „Пред целокупним системом заштите и спасавања у Републици Србији стоје нови изазови, ризици и претње и ми на њих морамо адекватно одговорити како бисмо унапредили безбедност наших суграђана“, нагласио је Марић и додао да обележавањем овог дана, Министарство унутрашњих послова жели да утиче на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко -технолошких и других несрећа и опасности.

Семинару су поред припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, присуствали и представници држава чланица DPPI: Босне и Херцеговине, Албаније, Бугарске, Хрватске, Румуније, Црне Горе, Македоније, Словеније, као и Министарства државне управе и локалне самоуправе и Црвеног крста Србије.

Светски дан цивилне заштите, 1. март, обележава се широм света од 1990. године и има за циљ да укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих облика несрећа и катастрофа и суочавању са њима.