Архива

У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље

15.05.2017.
Стефановић који је студентима смера унутрашњих послова Правног факултета у Новом Саду одржао предавање на тему „Стање безбедности у Републици Србији и региону“, истакао је да полиција и тужилаштво, било да је реч о финансијском криминалу или криминалним групама које угрожавају безбедност, предузимају мере како би њихово деловање елиминисали....
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље
У Србији не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност земље

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да у Србији не постоји ни једна организована криминална група која драматично може да угрози безбедност наше земље.

Стефановић који је студентима смера унутрашњих послова Правног факултета у Новом Саду одржао предавање на тему „Стање безбедности у Републици  Србији и региону“, истакао је да полиција и тужилаштво, било да је реч о финансијском криминалу или криминалним групама које угрожавају безбедност, предузимају мере како би њихово деловање елиминисали.

Министар је упозорио да последњих година забрињава деловање регионалних међународних организованих криминалних група, које се баве трговином наркотицима, и у чијој организацији као извршиоци или организатори учествују и наши држављани.

Указавши да путеви дроге из Јужне Америке иду ка земљама западне Европе, Стефановић је рекао да органзоване криминалне групе трговином наркотика остварују велику финансијску корист и да је због тога од изузетног значаја одузимање имовине стечене криминалом.

„Без одузимања имовине ми не шаљемо добру поруку, јер увек има људи који мисле да им се исплати да неко време проведу у затвору, а да заузврат стекну богатство“, нагласио је Стефановић.

 Говорећи о вези између организованог криминала и тероризма, Стефановић је указао да иза терористичких напада не стоје људи који се опашу експлозивом и конкретно почине дело, већ они који тај тероризам финансирају и да је у циљу откривања таквих дела од изузетне важности праћење токова новца.

Терористичке групе, како је навео, повезане су са организованим криминалом, пре свега шверцом нарктицима и оружјем.

Подсетивши на терористичке нападе који су се догодили у Европи, али и у нашем региону, Стефановић је указао на опасност од радикализације појединаца, јер обично су починиоци терористичких аката били људи који су радикализовани и који су неколико генерација уназад живели у земљама у којима су дело починили.

Одговарајући на питања студената на тему мигрантске кризе, Стефановић је указао да се  Република Србија понела одговорно и хумано, да је у више кампова тренутно смештено око 6.500 миграната, и да је Србија одлуком да формира мање кампове очувала безбедност.

Говорећи о кривичним делима кријумчарења људи која прате мигрантску кризу, Стефановић је навео да су често страни држављани организатори криминалних група које се баве овим делима и да је један од разлога рушења барака код београдске аутобуске станице, поред чињенице да су људи тамо живели у нехуманим условима, било и да се предузму мере како би их заштитили од кријумчара.

Министар је подвукао да је за решење мигрантске кризе неопходан јединствен став Европе и да Србија на том одговору инсистира.

Студенте смера унутрашњих послова, који на Правном факултету у Новом Саду постоји од 1986. године, занимали су и реформски процеси које спроводи Министарство унутрашњих послова .

„Доношењем новог Закона о полицији 2016. године започели смо реформе. Закон је прва фаза и за то нам је сада потребна надоградња, коју смо започели доношењем низа подзаконских аката“, објаснио је министар.

Указавши да је новим законом уведен систем каријерног напредовања, Стефановић је истакао да се Министарство на тај корак одлучило јер се појавила хиперпродукција официра полиције, који су на различите начине дошли до тог звања.  

„Ми смо у једом тренутку дошли до тога да смо имали око 450 пуковника полиције. За земљу ове величине апсолутно  непотребно, а многи до њих су на  различите начине дошли до тог положаја“, рекао је Стефановић и додао да  сада нема више напредовања по дифолту, протеком времена или ванредним унапређењем.

Увели смо систем. Није више могуће напредовање само протеком времена. Постоје базичне компетенције, оцењивање два пута годишње у коме је најмања оцена за напредовање у следећи ранг у трогодишњем просеку четири“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, увођењем четири нивоа руковођења и јасним мерилима полицијски службеници сада знају шта треба да ураде да напредују, а такође смо, законом, укинули право министру унутрашњих послова да некога унапреди.

„Законом о полицији значајно су укинута овлашћења политичкој структури да управља каријерним напредовањем полицајаца“, нагласио је министар унутрашњих послова.

Говорећи о резултатима МУП-а у прошлој години, Стефановић је истакао да је полиција запленила 3,9 тона наркотика, забележила пад опште стопе криминала од пет одсто, да постоји солидан проценат раста расветљавања кривичних дела из године у годину, а да је је број кривичних дела против живота и тела смањен са 3.169 на 3.050, за 3,7 одсто.

Подсетивши да  нови Закон о спречавању насиља у породици, који ће почети да се примењује од 1. јуна ове године и даје шира овлашћења полицији, Стефановић је указао да је борба против насиља, превенствено над женама и децом, приоритет.

Декан новосадског Правног факултета Љубомир Стајић захвалио се министру Стефановићу на одржаном предавању и истакао да је он први министар унутрашњих послова који је дошао да одржи предавање студентима смера унутрашњих послова.