Архива

Почела акција "Матура" за бољу безбедност ученика

28.04.2017.
Акција „Матура“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, почела је данас предавањем које су на тему превенција насиља, злоупотребе алкохола и дрога и безбедном учешћу у саобраћају полицијски службеници одржали матурантима земунске Средње економске школе „Нада Димић“...
Почела акција
Почела акција
Почела акција
Почела акција
Почела акција
Почела акција

Акција „Матура“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, почела је данас предавањем које су на тему превенција насиља, злоупотребе алкохола и дрога и безбедном учешћу у саобраћају полицијски службеници одржали матурантима земунске Средње економске школе „Нада Димић“.  

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, присуствовао представљању почетка акције, која ће се током маја и јуна спроводити у свим средњим школама у Србији, истакао је да је важно да се млади људи упознају и упозоре на последице које могу настати услед вожње под дејством алкохола, уживања наркотика и свих осталих ризичних понашања.  

Стефановић је матурантима поручио да полицији увек могу да се обрате за помоћ и истакао да кроз оваква предавања полицијски службеници, у циљу подизања свести о проблему насиља, злоупотреби алкохола и наркотика, безбедном учешћу младих у саобраћају,  желе да укажу младим људима на штетно и погрешно понашање које може имати озбиљне последице.

Говорећи о безбедности саобраћаја, министар је подсетио да је пре две године покренута акција обуке младих возача, у оквиру које, бесплатно, у ауто центру „Навак“, млади возачи имају могућност да кроз додатну обуку стекну искуство за вожњу и која је, како је рекао, до сада имала успешне резултате.  

„Статистика је показала да млади возачи који прођу кроз ову додатну обуку скоро да не учествују у саобраћајним незгодама, јер су научили правилно да одреагују“, навео је Стефановић.

Говорећи о опасностима од уживања наркотика, министар је истакао да је ангажовање школских полицајаца, увођење видео надзора, али и едукација деце о последицама дала резултате и додао да је само у Београду прошле године одржано 3200 предавања.

„Наше је да вас упозоримо, да вам укажемо на последице, а избор је ваш“, поручио је министар полиције матурантима.

Министар Шарчевић, нагласивши да је безбедност ученика приоритет, позвао је све матуранте да их не повуче еуфорија током прославе матуре, да не седају за волан под дејством алкохола и да нема потребе за лажним доказивањем и купањем на Ади Циганлији, што је постала пракса младих.

Акција „Матура“ има за циљ унапређење безбедносне заштите ученика завршних разреда средњих школа, као и одржавања повољног стања безбедности за време матурских прослава и других школских манифестација.

У оквиру акције биће предузете свеобухватне превентивне мере и активности, као што су: информисање ученика о превенцији насиља, нарушавања јавног реда и мира, злоупотребе алкохола и опојних дрога и безбедног учешћа младих у саобраћају и спречавање и откривање кривичних дела и прекршаја, посебно за време одржавања матурких прослава и других школских манифестација.