Архива

Нестанак детета је приоритет за полицију и она поступа хитно

25.05.2017.
Поповић Ивковић која је учествовала у обележавању Међународног дана нестале деце на новосадском Тргу Слободе, навела је да је током прошле године, брзом и ефикасном интервенцијом, полиција евидентирала и расветлила 1.113 случајева нестанака деце...
Нестанак детета је приоритет за полицију  и она поступа хитно
Нестанак детета је приоритет за полицију  и она поступа хитно
Нестанак детета је приоритет за полицију  и она поступа хитно

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас у Новом Саду да је нестанак детета увек приоритет за полицију и да у сваком од пријављених случајева она поступа хитно.

Поповић Ивковић која је учествовала у обележавању Међународног дана нестале деце на  новосадском Тргу Слободе, навела је да је током прошле године, брзом и ефикасном интервенцијом, полиција евидентирала и расветлила 1.113 случајева нестанака деце.

„Од укупног броја пријављених нестанака највише је деце и малолетника који су побегли од куће, из домова за незбринуту децу, школа, прихватилишта.  Разлози су разни од љубавних проблема, лоших оцена, свађе са родитељима и вршњачке свађе, насиља у породици“, објаснила је Поповић Ивковић.

Указавши да деца из установа социјалне заштите у неким случејевима беже и по три пута на дан, Поповић Ивковић је истакла да полиција и у тим ситуацијама, из предострожности, не обуставља објаву потраге.

„Ниједан нестанак детета полиција не схвата олако. Не само данас, већ свакога дана треба да будемо будни, посвећени и обазриви када су најмлађи у питању. И у томе морамо сви да учествујемо полиција, породица, школа, целокупно друштво“, нагласила је Поповић Ивковић.

Министарство унутрашњих послова, како је навела, отворено је за све инцијативе које могу унапредити рад полиције и допринети да се постигне већа безбедност деце.

„Имамо заједнички циљ – да нам деца буду безбедна. Уколико остваримо заједништво и удружено се ангажујемо постићемо највиши ниво безбедности за нашу децу“, рекла је државни секретар.

Она је додала да је Министарство унутрашњих послова ове године са фондацијом „Тијана Јурић“ потписало Споразум о сарадњи којим се унапређују процедуре поступања у случајевима нестале деце, као и да са удружењем „Астра“ има  дугогодишњу сарадњу.

„Полиција је ту да служи грађанима, да им буде на услузи, да брине о њиховој безбедности, да осигура стабилност државе. Ту смо да штитимо децу од свих опасности које их вребају. Тражимо од вас подршку, јер само заједно учинићемо да наша земља буде место безбрижног детињства наших малишана“, закључила је Поповић Ивковић.