Архива

Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала

05.06.2017.
„Наставићемо још интензивније да сарађујемо, да размењујемо све врсте информација и да кроз блиску сарадњу две криминалистичке полиције покажемо организованом криминалу да неће бити толерисан било где у Србији и Црној Гори“, нагласио је српски министар полиције...
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала
Стефановић и Нухоџић: Заједничком сарадњом у борби против свих видова криминала

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић оценили су данас у Београду да полиције две земље јачањем оперативне сарадње, синхронизованим деловањем могу да сузбију организовани и све друге видове криминала како би се грађани осећали сигурније.

Стефановић је, након састанка са црногорским колегом, истакао да је сарадња два Министарства унутрашњих послова изузетно добра и да постоји свакодневна размена информација усмерена на супротстављање организованом криминалу, шверцу оружја и наркотика, сузбијању општег криминалитета, али и на то да се не догоди било какво екстремистичко и терористичко организовање на територији две државе.

„Оваква врста сарадње показује искреност у намери да се у потпуности и снажно супротставимо организованом криминалу и да криминалци схвате да нигде нису безбедни. Закључили смо да само синхронизованим деловањем, чврстом руком и потпуним притиском на криминалне кланове, попут шкаљарског или кавачког, који делују на територији Србије и Црне Горе, можемо да их сузбијемо и учинимо да се грађани осећају сигурније“, рекао је Стефановић.

Министар је додао да је на састанку било речи и о формирању заједничких истражних тимова који би радили на конкретним кривичним делима, али и показали да две полиције имају нулту толеранцију према криминалним активностима, посебно према кривичним делима којима се финансирају криминалне групе, попут шверца оружјем и наркотицима.

„Зато ћемо наставити још интензивније да сарађујемо, да размењујемо све врсте информација и да кроз блиску сарадњу две криминалистичке полиције покажемо организованом криминалу да неће бити толерисан било где у Србији и Црној Гори“, нагласио је српски министар полиције.

Говорећи о проблему илегалних миграција и потенцијалних нових миграционих токова, Стефановић је рекао да је са министром Нухоџићем разговарао о мерама које Србије и Црна Гора могу да предузму у ефикасном супротстављању овој врсти кршења закона.

Стефановић се осврнуо и на недавано потписани Споразум о сарадњи две полиције у туристичкој сезони, на основу кога српски полицајци од 1. јуна патролирају заједно са црногорским колегама на приморју и додао да је на састанку разматрана и могућност да, у зимском периоду, Црна Гора упути један број полицајаца у Србију.

Стефановић и Нухоџић разговарали су и о међусобној подршци у области европских интеграција, али и о улози полиције у обезбеђивању стабилности и капиталних  инфраструктура.

„За изградњу путева који повезују земље и омогућавају бржи транспорт људи и робе и  привлачење инвестиција кључна ствар је осугуравање безбедности и ту полиција има одлучујућу улогу“, нагласио је потпредседник српске Владе.

Министар Нухоџић истакао је да Србију и Црну Гору угрожавају исти или слични безбедносни изазови - транснационални организовани криминал, нелегалне миграције и претње од тероризма.

„Земља колико год била снажна и јака врло тешко се може сама успешно супроставити овим  глобалним претњама и изазовима. Да би организованом криминалу и криминалцима показали да су Србија и Црна Гора јаче од њих, од њихових планова и идеја, неопходна је свакодневна размена информација“, рекао је Нухоџић.

Он је додао да је на састанку закључено да треба наставити са јачањем полицијске сарадње две државе, која је добра и која је на узлазној путањи.

„Разговарали смо о могућности формирања сталних истражних тимова који би се посебно бавили организованим криминалним групама, које највише угрожавају Србију и Црну Гору, обрачунавају се и делују на овим просторима“, рекао је Нухоџић и прецизирао да би они били састављени од представника полиције, тужилаштава и других безбедносних служби.

Говорећи о економској срадњи две државе, министар Нухоџић је истакао  да је Црна Гора препознаје позитиван однос владе Републике Србије.

„Посебно се радујемо и пријатељски доживаљавамо идеје везане за путну инфраструктуру, односно градњу ауто–пута који би спојио Црну Гору и Србију, што је од изузетног значаја за повезивње наше две пријатељске државе“, рекао је Нухоџић.

Црногорски министар полиције, који се Стефановићу захвалио на позиву да присуствује обележавању Дана Министарства унутрашњих послова који је јуче обележен у Нишу, похвалио је оспособљеност и материјално-техничку опремљеност српске полиције.