Архива

Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама

24.11.2017.
Стефановић:„Свакога дана, не с времена на време, је потребно да имамо јединствен, снажан и ефикасан одговор свих државних органа, да имамо нулту толеранцију према насиљу и да заштитимо све жене које су изложене овим тешким облицима насиља. Желимо да пошаљемо јасну поруку женама које трпе насиље да није срамота пријавити насилника, срамота је вршити насиље над женама“ ...
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама
Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас на конференцији поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама да насиље над женама у оквиру породице и партнерских односа није ни приватни ни породични проблем, већ је реч о озбиљном друштвеном проблему који има несагледиве негативне последице и на друшвену заједницу и на права појединца.  

„Свакога дана, не с времена на време, је потребно да имамо јединствен, снажан и ефикасан одговор свих државних органа, да имамо нулту толеранцију према насиљу и да заштитимо све жене које су изложене овим тешким облицима насиља. Желимо да пошаљемо јасну поруку женама које трпе насиље да није срамота пријавити насилника, срамота је вршити насиље над женама“ рекао је министар.

Стефановић је истакао да је један од најзначајнијих помака у борби против ове пошасти био Закон о спречавању насиља у породици, који је Влада Републике Србије усвојила у новембру прошле године и који је почео да се примењује у јуну 2017. године.

„Од почетка примене овог Закона, у периоду од 1. јуна до 15. новембра ове године, полиција je изрекла укупно 10.504 хитне мере. Од укупног броја, 7.095 је привремених мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, док је 3.409 привремених мера удаљења учиниоца из стана. Само у јуну, током првог месеца примене овог Закона, изречена је 1.721 хитна мера, док их је у августу било чак 2.219“, навео је Стефановић.

Он је навео да ове и статистике о броју пријављених случајева насиља, који је у порасту показују и колико је овај проблем озбиљан, али и да су се жене охрабриле да пријаве насиље. Међутим, како је рекао, у 2017.години убијено је 26 жена у оквиру породице и партнерских односа.

„То јесте мање од прошлогодишњег поражавајућег, најтежег скора који смо имали у последњих неколико година од 36 жена које су изгубиле живот, али ово је и даље ужасно велики и неприхватљив број. Држава јесте показала одлучност да се обрачуна са насилницима, али и као министар унутрашњих послова и као супруг и отац малолетног женског детета, морам да кажем да ни ја ни Министарство нећемо бити задовољни док постоји и једна жена која је страдала у породичном насиљу и док постоји и једна жена која трпи насиље“  нагласио је Стефановић.

Он је такође подсетио да ће обуку за борбу против насиља у породици сутра завршити још 450 полицијских службеника из свих 27 полицијских управа у Србији, поред 439 колико их је већ прошло ову обуку. 

«Наш став као Министарства је јасан. Полицијски службеници морају изричито да примењују закон и немају право на грешку и нема оног који ће бити заштићен од примене овог закона“, истакао је Стефановић.

Заменица шефа делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич – Штамцар, рекла је да су жене и девојке унутар и изван Европске уније и широм света и даље суочене са насиљем и жртве су физичког насиља.

„Безмало 25 одсто жена у Европској унији је од петнаесте године живота било жртва физичког или сексуалног насиља од стране партнера, више од 25 одсто Европљана оправдава сексуални однос без пристанка, више од 20 посто Европљана сматра да жене често измишљају или преувеличавају да су злостављане или силоване“, рекла је Норчич-Штамцар.

Амбасадор Норвешке у Републици Србији Арне Санс Бјорнстад је честитао Србији на свему што је урађено у борби против насиља над женама и рекао да је потребан дуг период за решење овог проблема, као и да је једина опција нулта толеранција.

Директорка организације „UN WOMEN“ Милана Рикановић истакла је да сви  морају да ураде много више како би зауставили насиље, док је Биљана Степанов из Женске платформе за развој Србије поручила да је јако важно што су се све релевантне институције данас окупиле како би  послале заједничку поруку да морамо зауставити насиље над женама.

„Не смемо никог да заборавимо. Наш циљ је потпуно јасан – да је и једна жртва фемицида превише“, нагласила је Степанов.