Архива

Стефановић: Строжи услови за виђање деце, бројније обезбеђење

12.07.2017.
Стефановић:„Размотриће се доношење неке врсте прописа, према коме ће особа која има право на виђање детета морати да прође одређене комисије, чији би задатак био да утврде и процене подобност те особе и начин на који ће се виђање организовати“...
Стефановић: Строжи услови за виђање деце, бројније обезбеђење
Стефановић: Строжи услови за виђање деце, бројније обезбеђење
Стефановић: Строжи услови за виђање деце, бројније обезбеђење

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас, поводом убиства испред Центра за социјални рад у Раковици, да ће тражити најоштрију казну за починиоца и најавио да ће држава одмах предузети одређене мере како би смањила ризик од оваквих несрећа.

Стефановић је након хитног састанка са министарком правде Нелом Кубуровић и министром за рад, запошљавање и социјалну политику Зорaном Ђорђевићем, истакао да ће се у најскорије време у близини центарa за социјални рад повећати број полицијских патрола, као и да ће у тим установама бити повећан број радника физичко – техничког обезбеђења и број запослених.

Према његовим речима, у складу са законом, биће пооштрени услови које неко треба да испуни како би виђао дете у Центру за социјални рад.

„Размотриће се доношење неке врсте прописа, према коме ће особа која има право на виђање детета морати да прође одређене комисије, чији би задатак био да утврде и процене подобност те особе и начин на који ће се виђање организовати“, рекао је министар полиције.

Стефановић је истакао и да ће се одмах радити на бољој координацији судова и центара за социјални рад и благовременом обавештавању полиције о сусретима у којима постоји висок ризик од насиља.

Координација и добро обавештавање, како је навео, од пресудног је значаја у свакој ситуацији у којој постоји сумња да до овакве врсте насиља може доћи.

Говорећи о убиству које се догодило испред Центра за социјални рад у Раковици, Стефановић је рекао да је М.Н. (1974) из Београда усмртио бившу супругу М.Ђ (1979) и да полиција и даље утврђује чињенице и околности везане за смрт њиховог четвороипогодишњег детета.

„Овај тежак злочин догодио се на паркингу испред Центра за социјални рад у Раковици, током спровођења одлуке суда о преузимању детета, које је осумњичени враћао у Центар“, рекао је Стефановић.

„Најоштрије осуђујемо овај монструозни злочин и тражимо најтежу казну за починиoца. Не постоји други начин да Србија пошаље јасну поруку свим насилницима, осим да овакве људе кажњава најоштрије могуће. Сви надлежни  државни органи, а, верујем, и наше друштво смоћи ће снаге да покаже да нећемо бити поражени у овој борби против ове врсте насиља, да жене и деца у нашој земљи морају да буду заштићени и да не смеју да буду жртве“, закључио је Стефановић.

Министaр Ђорђевић је навео да је издао налог инспекцији да испита да ли је било пропуста у овом случају.

У наредним данима, како је рекао, Министарство ће донети одређене мере у циљу повећања безбедности установа социјалне заштите и установа за збрињавање старих лица.

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће на сутрашњој седници Владе бити усвојена одлука о формирању Савет за спречавање насиља у породици, чији ће чланови поред ње, бити министри Стефановић и Ђорђевић, али и остали органи који поступају у случајевима насиља у породици.

„Циљ савета биће да се предузму одговарајуће мере како би се спровела боља координација свих органа који поступају и примењују Закон о спречавању насиља у породици и да се благовремено исправе његови недостаци, уколико се покажу у пракси“, рекла је министарка правде.