Архива

Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе

23.03.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је у амбасади Републике Француске у Београду свечаности која je приређена поводом враћања виолине украдене једном колекционару у Паризу, а коју је српска полиција пронашла у Крагујевцу…
Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе
Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе
Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе
Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе
Стефановић: Успешан резултат сарадње српске и француске полициjе

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је у амбасади Републике Француске у Београду свечаности која  je приређена поводом враћања виолине украдене једном колекционару у Паризу, а коју је српска полиција пронашла у Крагујевцу.

Рад на расветљавању крађе виолине вредне неколико стотина хиљада евра, као и сарадња српских и француских истражних органа на овом, али и другим случајевима, оцењена је као веома добра.

Стефановић  је истакао је да су припадници Министарства унутрашњих послова поносни на сарадњу са француским колегама, у оквиру које су кроз великог броја заједничких истрага остварени успешни резултати.

“Показали смо да не постоји криминалац који неће бити додирнут руком правде и да нико не мисли да може да прошверцује оружје или да терористичким нападом угрози било коју од наших земаља”, нагласио је министар полиције.

Према његовим речима успешна сарадња у борби против организованог криминала јасно се може видети и на овом конкретном примеру у коме су српски полицајци, у сарадњи са надлежним тужилаштвима пронашли, вредну виолину на територији Полицијске управе Крагујевац и ухапсили осумњичене.

Српска полиција је, како је нагласио, посвећена борби против организованог криминала,  екстремизма и тероризма, али и проналажењу вредних предмета и артефаката који су украдени у  различитим земљама и који се могу наћи у нашој земљи.

“Уверен сам да ће наша сарадња и у наредном период довести до изузетних резултата. Желим да поручим колегама из Француске да на Србију као искреног пријатеља и поузданог партнера могу да рачунају”, нагласио је Стефановић.

Министар је поручио да француске колеге на српску полицију могу да рачунају као на некога  ко ће, раме уз раме са њима, моћи да носи терет нових изазова у Европи, од организованог криминала, мигрантске кризе и осталих безбедносних изазова.

Захваливши се полицајцима и тужиоцима обе земље, Стефановић је нагласио да Француска у Србији има великог пријатеља, као и да Србија осећа искрену пријатељску подршку Француске.

Амбасадор Републике Француске у Београду Кристин Моро  истакла је да ће захваљујући успешном раду српских и француских истражних органа власнику и познаваоцу уметности бити враћена једна изузетна виолина, јединствен инструмент велике вредности, не само у новчаном, већ и у музичком и уметничком смислу.

“Данашња свечаност показује висок степен ефикасности српских истражних органа и правосуђа, који су за шест месеци успели да нађу предмет велике вредности који је украден у Францускоји да омогуће да се врати његовом власнику”, рекла је Моро подсетивши да је пре неколико година захвајујући сарадњи српских и француских полицајаца враћена слика Клода Монеа која је била украдена у Француској.

Моро је указала да овај случај показује способност и професионалност француских и спрских правосудних и полицијских органа.

“То је велика сатисфакција пошто смо пре шест месеци стекли правне инструменте који нам омогућавајау да формирамо заједничке истражне тимове, како на нивоу полиције, тако и на нивоу  правосудних органа”, рекла је Моро.

Према њеним речима, борба Француске и Србије је иста и две државе су ту једна за другу, било да је реч о борби против организованог криминала и нелегалне трговине, посебно трговине оружјем и људима, као и борбе против тероризма и радикализације која му утире пут.

Амбасадор Француске је нагласила да је та држава поносна што је упутила своје полицајце да помогну српским колегама у пословима обезбеђења границе услед мигрантске кризе.