Архива

Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“

14.09.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић који је присуствовао промоцији истакао је да су ова документа, прва тог типа урађена у нашој земљи на основу методологије полицијско – обавештајног модела, резултат преданог рада Министарства на јачању капацитета у борби против криминала, унапређењу правног оквира, развоја институција и ефикаснијег и економичнијег управљања полицијским пословима...
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“
Представљен приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“

Приручник „Полицијско обавештајни модел“ и документ „Стратешка процена јавне безбедности“, које је израдило Министарство унутрашњих послова Републике Србије и који су прва документа тог типа урађена у нашој земљи на основу методологије полицијско – обавештајног модела, који примењују многе земље Европске уније, представљени су данас у Београду.  

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић који је присуствовао промоцији истакао је да су ова документа резултат преданог рада Министарства на јачању капацитета у борби против криминала, унапређењу правног оквира, развоја институција и ефикаснијег и економичнијег управљања полицијским пословима.

Стефановић се захвалио Влади Шведске, шведској Агенцији за међународни развој и сарадњу (СИДА), њиховим имплементационим партнерима ИМГ-у и шведској полицији на стручној и финасијској помоћи и подршци у изради ова два документа, али и реформским процесима у Министарству унутрашњих послова.

У питању су, како је рекао, стратешки реформски пројекти из области стратешког планирања, управљања људским ресурсима, управљању информацијама, као и подршци у развоју информационо – комуникационих технологија, форензике, роднe равноправности и полицијско обавештајног модела

Стефановић је нагласио да су приоритети Министарства ефикасно супростављање свим видовима криминала, безбедност грађана и одлучан одговор сваком у покушају угрожавања стабилности наше земље.

„Министарство унутрашњих послова покренуло је свеобухватне реформе које треба да осигурају већу ефикасност полиције и већу безбедност земље, што је значајно за бољи инвестициони амбијент, а доноси више радних места и бољи живот за наше грађане“, рекао је Стефановић.

Говорећи о приручнику „Полицијско обавештајни модел“, Стефановић је навео да он уважава искуства земаља Европе и света у којима се успешно примењује, али и описује оригинални, српски модел који је потпуно прилагођен специфичностима полицијског система у Србији.
 
Квалитет приручника, како је навео, потврдиле су и међународне институције описујући га као пример добре праксе за све остале чланице које планирају да га успоставе.

Министар је истакао да савремни криминал карактерише често мењање начина деловања, уска сарадња без обзира на границе и злоупотреба убрзаног развоја информационих технологија.

„Да бисмо му се ефикасно и адекватно супроставили поред традиционалних метода криминалистиче обраде, неопходно је да делујемо проактивно, превентивно и да унапред знамо који ће бити следећи потез који ће људи из криминогених средина повући“, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, један од приоритета Министарства унутрашњих послова је приближавање полиције грађанима, јачање односа поверења и боља међусобна комуникација и сарадња у циљу постизања већег степена безбедности и сигурности.

Важан корак на том путу, како је навео, представља доношење Сратешке процене јавне безбедности.

„Стратешким сагледавањем проблематике и добрим планирањем ефикасније ћемо реализовати активности и расподелити организационе, људске и материјалне ресурсе, што ће утицати на побољшање свих сервиса које пружамо грађанима на локалном нивоу, а пре свега на пољу безбедности“, рекао је министар полиције.

Стефановић је подсетио да Србија има јасан циљ – чланство у ЕУ и нагласио да ће Стратешка процена јавне безбедности значајно допринети европском путу Србије, пре свега у преговорима у оквиру Поглавља 24.

„Српска полиција је спреман и поуздан партнер полицијама земаља Европске уније“, истакао је министар.

Стефановић се захвалио и свим припадницима Министарства који су марљиво радили на изради представљених документа, представницима тужилаштава, Криминалистичко полицијске академије, али и свим другим домаћим и страним експертима који су дали значајан допринос у њиховој изради.

Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин истакао је да Шведска има одличну сарадњу са српском полицијом подсетивши да она траје још од 2002. године.

„Шведска зна да се овде добро ради и зато радо сарађујемо са вама“, рекао је Лундин.

Према његовим речима Стратешка процена јавне безбедности и приручник за „Полицијско – обавештајни модел“ важни су не само за Министарство унутрашњих послова већ за све грађане Републике Србије.

„Ова два документа настала су као плод развојне сарадње између Шведске и Министарства унутрашњих послова Србије и одсликавају безрезервну подршку коју Шведска пружа Србији 13 година уназад на њеном путу ка пуној интеграцији у Европску унију“, истакао је Лундин.

Амбасадор је навео да живимо у глобалном свету у коме су развијени прекогранични односи и у коме се проток људи, добра и услуга преко граница  одвија повећаном брзином.

„На жалост то доприноси развијању различитих типова међународног организованог криминала. Повећана потреба да се суочимо са безбедносном претњом организованог криминала и тероризмом постоји у Србији, као и у осталим државама у свету и захтева удруживање снага и интензивнију сарадњу“, казао је Лундин.

Руководилац програма „Развој Министарства унутрашњих послова 2016 – 2018“ и представник Националне полиције Краљевине Шведске Макс Лутеман истакао је да су представљена документа резултат добре сарадње Министарства унутрашњих послова Републике Србије, шведске полиције и шведске агенције СИДА.

Према његовим речима, у оквиру програма развоја МУП-а обухваћени су стратешки развој, развој форензике, развој родне агенде и полицијско обавештајни модел.

„Модерна и демократска полиција значи заштиту и служење заједници и грађанима. Један од кључних аспеката за испуњење овог циља је полицијско обавештајни модел који доприноси ефикаснијем, одговорнијем и економичнијем деловању полиције“, рекао је Лутеман и додао да је за српску  полицију овај модел и услов за европске интеграције.

Он је објаснио да је један од основних принципа полицијско – обавештајног модела откривање, планирање и спречавање криминала.