Архива

Обележен дан Жандармерије у Краљеву

30.06.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Краљеву, поводом обележавања Дана Жандармерије дa посао припадника ове елитне јединице носи велике ризике, али да не постоји задатак који они не могу брзо да реализују...
Обележен дан Жандармерије у Краљеву
Обележен дан Жандармерије у Краљеву
Обележен дан Жандармерије у Краљеву
Обележен дан Жандармерије у Краљеву
Обележен дан Жандармерије у Краљеву
Обележен дан Жандармерије у Краљеву

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Краљеву, поводом обележавања Дана Жандармерије дa посао припадника ове елитне јединице носи велике ризике, али да не постоји задатак који они не могу брзо да реализују.

„То је нешто што увек истичем јер желим да грађани Србије знају колико напора, труда и рада мора да се уложи да би наша земља била стабилна, да би била безбедна, да би сваки грађанин могао нормално да живи, да се школује, да ради и да проводи своје време на начин да не страхује од свега што може да прети и угрожава њихову безбедност“, истакао је Стефановић и као главну карактеристику ове јединице истакао чињеницу да не постоји задатак који они не могу брзо да реализују.

И то се, према његовим речима, управо показало у најтежим тренуцима, најтежим временима и најтежим изазовима.

„Не могу да заборавим ни поплаве 2014. године, јер је то био период када сам можда најбоље упознао ову јединицу и велики број њених припадника. Упознао сам те момке који нису питали било шта осим шта треба да радимо, где да идемо и шта је наш задатак. Ови људи су радили даноноћно, нису питали ни за одмор, ни за сан, ни за ризик, питали су само како могу да спасу људе“, нагласио је министар и истакавши да је цела Србија била поносна на своју Жандармерију и на своју полицију у тим данима, као што је поносна и данас због бројних задатака које свакодневно остварују.

Министар је нагласио да ће улагање у опрему и заштиту жандарма бити настављено и да су већ за ову годину планиране нове униформе и возила.

„Већ су плаћене униформе за припаднике жандармерије, настављамо са куповином возила, са модернизацијом оклопних возила, са набавком опреме и наоружања, јер желимо да поред тога што ова јединица има сјајне, најбоље људе, желим да те људе заштитимо и опремимо на начин да они могу најквалитетније да извршавају своје задатке, а да истовремено штитимо и њихове животе и мислим да је то веома важно“, указао је министар полиције, пожелевши им пуно среће и потсетивши на поверење које су грађани Србије стекли у ову јединицу, што за њих треба да представља додатни мотив.

Министар је поручио да страдали припадници Жандармерије и полиције, који су своје животе дали извршавајући задатке неће бити заборављени.

„Не смемо да заборавимо све оне који су своје животе уградили у безбедност Србије. Који су своје животе дали да би ми данас могли да будемо безбедни, да живимо нормално и који су то урадили веома несебично. Не само да морамо да их се сетимо, морамо да поштујемо и њихове породице, морамо конкретно да им помогнемо. Гест какав је направио одред у Краљеву нешто што је заиста величанствено и што заслужује поштовање свих грађана наше земље“, рекао је Стефановић.

Командант Жандармерије Горан Драговић уручио је плакету министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу, за допринос у регулисању рада и функционисања ове јединице, као и за лично залагање у вези са опремањем Жандармерије савременим борбеним средствима, системима, наоружањем и униформама.

Најбољим припадницима Жандармерије министар Стефановић уручио је пиштоље.

Кроз практичан приказ борилачких вештина и тактичко-показних вежби припадници ове елитне јединице приближили су присутнима сложене послове и задатке које обављају у најразличитијим условима.