Архива

Стефановић: "Србија жели мир и стабилност, али је спремна да најоштрије одговори на сваку претњу

04.06.2017.
„Неки имају претензије према нашој земљи, па чак и према овом граду, али морају да знају да су бедеми овде чврсти и да је српска полиција снажан штит свом народу од сваког ко се дрзне да помисли да је Србија плен и да нема довољно снаге. Ми желимо мир и стабилност, али смо спремни да најоштрије одговоримо на сваку претњу. И то је јасна порука коју шаљемо“, нагласио је министар на централној свечаности дана МУП-а у Нишу...
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:
Стефановић:

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас на централној свечаности обележавања Дана Министарства унутрашњих послова, које је одржана на централном тргу у Нишу, да Србија жели мир и стабилност, али да је спремна да најоштрије одговори на сваку претњу.

„Неки имају претензије према нашој земљи, па чак и према овом граду, али морају да знају да су бедеми овде чврсти и да је српска полиција снажан штит свом народу од сваког ко се дрзне да помисли да је Србија плен и да нема довољно снаге. Ми желимо мир и стабилност, али смо спремни да најоштрије одговоримо на сваку претњу. И то је јасна порука коју шаљемо“, нагласио је министар полиције.

Стефановић је оценио да многи покушавају да оспоре резултате полиције и пожртвовање огромног броја људи, али да их истина демантује.

„Уместо да поштују рад и посвећеност полицајаца и све што је урађено на очувању сигурности грађана, неки ових дана проналазе само лоше речи за рад ових младића и девојака у униформи. То им нећу допустити. Као што наш председник Александар Вучић воли да каже „На крају је једино важан резултат““ нагласио је Стефановић.

Министар је указао да захваљујући озбиљном и преданом раду и исказаној  храбрости припадника Министарства унутрашњих послова сваки грађанин у Србији, данас, зна да нема заштићених, да нема криминалаца коју могу да се осећају сигурно док дилују дрогу, пљачкају људе, узимају њихову имовину или планирају да нанесу зло нашој деци.

„Нема криминалних група које не осећају страх од полиције. И нема оних који се осећају лагодно док планирају своја зликовачка дела. Данас полиција у сваком крају наше земље има озбиљне акције којима се криминалци из најопаснијих кланова приводе правди. Данас они страхују од полиције и од државе која има вољу и снагу да се са њима обрачуна“, нагласио је Стефановић.

Говорећи о резултатима рада Министарства, Стефановић је навео да готово не постоји област у којој нису остварени бољи резултати и да у многим сегментима тај бољитак износи и више од 20 одсто.

„За три године запленили смо више од 10 тона наркотика. То је десет тона дроге мање на улицама Србије, у школским двориштима, међу нашом децом. Ухапсили смо више од 400 људи који су припадници чак 58 организованих криминалних група“, рекао је Стефановић.

Истакавши да је укупан криминал за три године, наспрам претходног периода, смањен за 7,5 одсто, односно за 25.000 кривичних дела, Стефановић је прецизирао да су пожртвованим радом, тешке крађе смaњене за 23 одсто, а  разбојништва за чак четвртину.

У упоредном периоду, како је навео, имамо 65 убистава мање, а малолетнички криминал је у паду за 22 одсто.

„Резултати, у нашој мисији да заштитимо грађане Србије од пошасти криминала и других безбедносних претњи, показују да смо за ове три године урадили добар посао. Доказали смо да је полиција гарант стабилности и безбедности. Очували смо сигурност и потврдили да смо међу најбољима у региону“, нагласио је Стефановић.

Министар је оценио да резултати које је полиција остварила у заштити грађана од пошасти криминала и других безбедносних претњи, доказују да је полиција гарант стабилности и безбедности.

„Очували смо сигурност и потврдили да смо међу најбољима у региону“, рекао је Стефановић, који се захвалио свим људима из редова полиције за свакодневни напор који улажу да би Србија била сигурна.

„Да бисмо заштитили Србију од криминала, корупције и тероризма, ослањамо се на знање, вештину и храброст наших људи. Ту мислим и на полицију, војску и све службе безбедности, које даноноћним радом штите наш народ. Тиме сте оправдали поверење грађана, али изазова има много“, рекао је министар полиције.

Стефановић је припадницима Министарства унутрашњих послова поручио да морају остати фокусирани и наставити путем правде и поштовања закона.

„Морамо адекватно одговорити на све претње. Седам милиона грађана Србије рачуна да ћете увек бити корак испред криминалаца“, рекао је министар и додао да ће Министарство наставити са модернизацијом полиције и набавком нове опреме.

„Ускоро стиже већи број патролних возила, видећемо данас у ешалонима и нова и модернизована борбена оклопна возила, која смо обезбедили уз велику помоћ Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Захваљујући „Југоимпорт СДПР-у“ имамо далеко безбеднија борбена возила, са јачим оклопом и бољим наоружањем“, рекао је Стефановић.

Министар је рекао да је са „Ербасом“ потписан уговор и да ће полиција добити три нова хеликоптера у наредне две године.

„Желим овом приликом да се захвалим председнику Вучићу на огромној подршци захваљујући којој су припадници полиције данас опремљенији и безбеднији, спремнији да одговоре на све претње, а захваљујући доброј политици председника и Владе можемо да очекујемо и значајније повећање плата за све припаднике Министарства“, истакао је Стефановић.

На централној свечаности Дана Министарства унутрашњих послова приказана је способност и обученост српске полиције у конкретној акцији, а грађани Ниша могли су да виде и дефиле пешадијских формација и возила Министарства.

Припадници Специјалне антитерористичке једнице, Жандармерије, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Сектора за ванредне ситуације извели су вежбу у којој су показали обученост српске полиције у борби против тероризма.

У ешалонима, у којима је учествовало више од 750 полицијских службеника, представљене су организационе јединцице МУП-а, а грађани су могли да виде око 100 возила са којима полиција располаже, међу којима су и борбена оклопна возила „Милош“ и „Лазар“.