Архива

"Србија међу 40 земаља света које евидентирају податке о саобраћајним незгодама"

17.10.2018.
Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас, приликом отварања 27. заседања Међународне групе за податке и анализу безбедности саобраћаја (ИРТАД), да у Србији последњих година постоји тренд смањења погинулих у саобраћајним незгодама, али да постоји простор за напредак...
Отварање 27. заседања Међународне групе за податке и анализу безбедности саобраћаја (ИРТАД)
Отварање 27. заседања Међународне групе за податке и анализу безбедности саобраћаја (ИРТАД)
Отварање 27. заседања Међународне групе за податке и анализу безбедности саобраћаја (ИРТАД)

Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас, приликом отварања 27. заседања Међународне групе за податке и анализу безбедности саобраћаја (ИРТАД), да у Србији последњих година постоји тренд смањења погинулих у саобраћајним незгодама, али да постоји простор за напредак.

Ребић је на састанку ове међународне организације у Београду, нагласио добру сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја, која је организатор овог скупа, и навео да су заједничким радом ушли у ред четредесетак земаља у свету које на адекватан начин евидентирају све оклоности и све податке о саобраћајним незгодама.

„Заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја радимо једну апликацију која је ће бити од користи припадницима саобраћајне полиције, пре свега старешинама у свим подручним полицијским управама. Они ће захваљујући анализи података моћи да усмеравају активности саобраћајне полиције.“ рекао је Ребић, додајући да се нада да ће од 1. јануара следеће године активности саобраћајне полиције бити усмерене превасходно на оне тачке где се догађају саобраћајне незгоде због којих људи страдају.

Ребић је указао и на статистику када је реч о погинулима на српским путевима.

„У Србији постоји тренд смањења броја страдалих на путевима. На почетку овог века имали смо око 170 погинулих на 1 милион становника, а 2008. смо адекватним мерама успели тај број да спустимо на 120. Прошле године на српским путевима на милион становника страдало је око 80 људи. Ако се тај тренд настави до краја године, на крају ове године тај број ће бити 75. Наравно да још увек нисмо задовољни, јер је ова бројка у најразвијенијим европским земљама“ изјавио је Ребић.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић је изразила задовољство што се овакав скуп одражава у Београду и што смо домаћини једној од најреферентнијих светских организација која се бави базом података о сабраћајним незгодама.

„Хтела бих да се захвалим министру Небојши Стефановићу и директору полиције Владимиру Ребићу на свесрдној помоћи и подршци, јер без тога Агенција за безбедност саобраћаја не би данас била пуноправни члан ове организације, као и Европског савета за безбедност саобраћаја и другх важних институција у свету. Очекујемо да ће се у најскоријем периоду подаци о саобраћајним незгодама које су се догодиле наћи у најзначајнијој међународној бази података и постати део званичне статистике и свих извештаја ове оранизације“ рекла је Милошевић.

Професор Фред Вегман који је председник ИРТАД-а се захвалио домаћинима на позиву и гостопримству и истакао да су квалитетни подаци од великог значаја, а да је стварање базе података и њихова анализа кључна активност ове организације.

Република Србије је пуноправни члан ИРТАД-а од 1. јануара 2016. године, а тренутно чланство у групи има више од 80 организација из 40 држава.