Архива

Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације

17.08.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације, која се састоји од рафтинг и спасилачких чамаца и друге опреме, помоћи у формирању интервентних спасилачких тимова и још ефикаснијем раду ватрогасаца-спасилаца...
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације
Донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће донација Владе Јапана Сектору за ванредне ситуације, која се састоји од рафтинг и спасилачких чамаца и друге опреме, помоћи у формирању интервентних спасилачких тимова и још ефикаснијем раду ватрогасаца-спасилаца.

„Донирана опрема, вредна око милион и по евра, биће распоређена у организационе јединице у целој Србији и помоћи ће у формирању интервентних спасилачких тимова, допринеће већој безбедности грађана Републике Србије и помоћи ватрогасцима-спасиоцима у најсложенијим операцијама које обављају у ванредним ситуацијама“, рекао је Стефановић након обиласка дониране опреме.

Стефановић је прецизирао да се донација састоји од 12 рафтинг и 12 спасилачких чамаца, 12 приликолица за чамце, седам плутајући спасилачких платформи и 29 ЛЕД рефлектора са агрегатима, који помажу ватрогасцима-спасиоцима приликом ноћног рада.

Министар је додао да донација обухвата и 100 дводелних и 115 једноделних ронилачких одела, 11 компресора за ваздух , 107 моторних тестера, 14 инвертер агрегата и 118 дводелних радних комбинезона.

Према његовим речима, један део опреме ватрогасно-спасилачке јединице већ користе.

„Посао наших колега у Сектору за ванредне ситуације је да спасавају животе грађана у поплавама, пожарима, земљотресима и другим природним  катастрофама, које није увек лако предвидети. Зато је важно да ватрогасци, људи из цивилне заштите и остали који су део Министарства унутрашњих послова, а који пружају помоћ на терену, буду добро обучени, квалитетно опремљени, са добром заштитном опремом и средствима“, нагласио је Стефановић.

Захваливши се Влади Јапана на донираној опреми, министар је истакао значај вишегодишње успешне сарадње између две земље, која се, између осталог, огледала и у помоћи пријатеља када је то најпотребније.

„Нећемо заборавити дугогодишњу помоћ пријатеља из Јапана. У време великих поплава, маја 2014. године, Влада Јапана упутила је пет милиона евра помоћи Србији, а грађани ове пријатељске земље више од два милиона евра донација“, истакао је Стефановић.

Амбасадор Јапана Ђунићи Марујама одао је признање министру Стефановићу и Министарству унутрашњих послова на труду који улажу у превенцију ефеката природних непогода и захвалио се Сектору за ванредне ситуације на успешном коришћењу донираних јапанских средстава.

„Надам се да донирана опрема већ доприноси побољшању капацитета Министарства унутрашњих послова у ефикасном одговору на изазове које стварју природне непогоде на територији читаве Србије“, рекао је Марујама.

Амбасадор је указао да се у Јапану често дешавају поплаве и да зато ова земља препознаје важност опоравка.

„Због свега тога Влада Јапана је до сада Републици Србији пружила помоћ од 8,7 милиона евра која се огледа у обнови речних насипа у шест општина у Србији, као и вртића и школа у погођеним областима“, прецизирао је Марујама и истакао да помоћ није једносмерна.

„Приликом великог земљотреса који је погодио источни Јапан пре неколико година народ Србије нам је несебично пружио велику материјалну и морану подршку. Такође, и када су недавно јаке кише и поплаве погодиле западни Јапан, председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић су нам у име Владе Републике Србије уручили значајну помоћ вредну пола милиона евра, коју је обезбедила Влада Републике Србије“, нагласио је Марујама.

Амбасадор се захвалио Србији на тој подршци и истакао да на овај начин народи Србије и Јапана граде однос заснован на духу узајамне помоћи.