Архива

Стефановић: Републички штаб за ванредне ситуације ће, заједно са општинским, помно пратити стање водотокова у наредна 24 сата

29.06.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је вечерас, приликом обиласка угроженог становништва у општини Обреновац, да се вода полако повлачи и да ће Републички штаб за ванредне ситуације, заједно са општинским, помно пратити ситуацију у наредна 24 сата...
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је вечерас, приликом обиласка угроженог становништва у општини Обреновац, да се вода полако повлачи и да ће Републички штаб за ванредне ситуације, заједно са општинским, помно пратити ситуацију у наредна 24 сата.

Министар Стефановић, који је вечерас обишао места Дражевац и Баљевац, рекао је да су два домаћинства у општини Обреновац евакуисана на време и ниједан грађанин није био животно угрожен.

„Дао сам налог помоћнику министра и начелнику Сектора за ванредне ситуације Предрагу Марићу да се наше снаге распореде на територији општина Обреновац и Лазаревац, које су тренутно најугроженије. Он се тренутно налази у Лазаревцу где са штабом ради на процени ситуације. У овом тренутку нема места паници. Опрезни смо и водимо рачуна о свим водотоковима на територији Србије, поготово на територији општина Обреновац и Лазаревац. Не постоји бојазан од онаквих поплава какве су биле 2014. године, али смо наравно опрезни и нећемо ништа препустити случају. Зато ћемо опсервирати током ноћи и наредних дана све водотокове, да бисмо били приправни уколико се вода подигне и да можемо на време да реагујемо додатним бедемима и упозоравањем становништва“ нагласио је министар Стефановић.

Министар је позвао све грађане, уколико им је потребна помоћ, да се обрате Сектору за ванредне ситуације и општинским штабовима, како би могли што пре да им изађу у сусрет.

„Разговарао сам вечерас са људима из обреновачког Штаба за ванредне ситуације и директором Електропривреде Србије који су на терену и пренели су ми да тренутно имамо проблем са једним срушеним мостом који мора да се оспособи, како би се саобраћај нормализовао у најкраћем могућем року“ рекао је министар Стефановић.
Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић обишао је вечерас место Степојевац где, како је рекао, нико није страдао, а евакуисано је 30 људи.

„Сви су добро и на сигурном. Ситуација се полако стабилизује. Пала је огромна количина кише, а речица Врбовица просто није могла ту количину воде да прими и дошло је до једног поплавног таласа који је угрозио објекте и људе у њима“ рекао је Марић.

Он је додао да су на терену припадници Сектора за ванредне ситуације и представници локалне самоуправе, као и да се ситуација у Лазаревцу полако смирује и стабилизује.