Архива

Поповић Ивковић: МУП Србије активно учествује у примени и имплементацији Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи

13.09.2018.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић потписала је данас у Бечу, на Министарској конференцији „Безбедност и миграције – промовисање партнерства и флексибилности“, Споразум о аутоматској размени ДНК података, дактилоскопских података и података о регистрацији возила, са пратећим Споразумом о спровођењу и Меморандумом о разумевању, у оквиру Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи...
Поповић Ивковић: МУП Србије активно учествује у примени Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи
Поповић Ивковић: МУП Србије активно учествује у примени Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи
Поповић Ивковић: МУП Србије активно учествује у примени Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић потписала је данас у Бечу, на Министарској конференцији „Безбедност и миграције – промовисање партнерства и флексибилности“, Споразум о аутоматској размени ДНК података, дактилоскопских података и података о регистрацији возила, са пратећим Споразумом о спровођењу и Меморандумом о разумевању, у оквиру Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи.

У уводном излагању државна секретарка је истакла посвећеност и активно учешће Министарства унутрашњих послова Републике Србије, како у примени Конвенције, тако и у њеној имплементацији.

„Практично спровођење Конвенције уједно значајно доприноси и постепеном приближавању капацитета органа за спровођење закона у земљама кандидатима за чланство у Европској унији, стандардима и добрим праксама Европске уније и Шенгена“, поручила је Биљана Поповић Ивковић.

Државна секретарка нагласила је да Министарство унутрашњих послова закључивањем овог Мултилатералног споразума испуњава део обавеза које предвиђа Акциони план за Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност у процесу приступања ЕУ.

„Договор о овом споразуму представља корак напред према европској перспективи за све земље потписнице Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи са западног Балкана, а уједно доприноси јачању полицијске сарадње међу уговорницама и унапређењу како регионалне тако и европске безбедности“, истакла је Поповић Ивковић.

На крају свог излагања државна секретарка је поручила да ће Министарство унутрашњих послова Републике Србије наставити да се ангажује у свим процесима очувања регионалне безбедности.

„У оквиру својих надлежности пружићемо пун допринос стабилности, миру и разумевању у региону уз пуну сарадњу са међународним партнерима“, закључила је Биљана Поповић Ивковић.